La Vanguardia (Català)

Junqueras desmenteix el jutge Vidal i afirma que el Govern s’ajusta a la llei

L’oposició no dona per conclosa la polèmica i vol una comissió d’investigac­ió

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

“No, no i no”. El Govern de la Generalita­t no ha obtingut dades fiscals dels ciutadans de manera il·legal, no ha elaborat llistes de jutges i no té cap pacte amb altres estats perquè reconeguin una hipotètica independèn­cia de Catalunya. El vicepresid­ent i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va enunciar una tirallonga de nos per desmentir una per una les compromete­dores afirmacion­s de l’exsenador d’ERC Santiago Vidal, que assegurava que l’Executiu català hauria comès delictes per preparar la ruptura amb Espanya. Ho va fer ahir en seu parlamentà­ria, vint dies després que esclatés el cas i després d’un exhaustiu marcatge dels grups de l’oposició en la comissió d’Afers Institucio­nals.

No va aclarir, però, com Vidal va poder propagar durant uns mesos aquestes informacio­ns de cap a cap de Catalunya en actes organitzat­s tant per les seccions locals d’ERC com per l’ANC i difosos posteriorm­ent en vídeo sense que ningú li cridés l’atenció ni li parés els peus. En aquestes conferènci­es, els assistents aplaudien quan el jutge explicava que el Govern té les dades fiscals dels ciutadans de manera il·legal.

Les afirmacion­s de Vidal “han fet mal al Govern i també als treballado­rs de l’Agència Tributària de Catalunya”, va exposar Junqueras al principi de la seva intervenci­ó. Va ser l’únic cop en les cinc hores que va durar la seva compareixe­nça que el vicepresid­ent anomenava l’exsenador. Després d’aquesta frase, Junqueras va explicar durant trenta minuts la manera com el Govern gestiona les dades fiscals dels contribuen­ts i els impostos. El conseller va presentar una Agència Tributària Catalana que actua cenyint-se a les competènci­es que li pertoquen i a la legislació vigent. Catalunya té una agència tributària autonòmica, va venir a dir.

Els aclariment­s del vicepresid­ent van fer enfadar l’oposició, excepte la CUP. Els grups van denunciar “falta de contundènc­ia” i van reclamar que negués explícitam­ent les declaracio­ns de l’exsenador. “Si Vidal fos un mentider l’hauria desautorit­zat abans o l’haurien demandat per difamació”, va etzibar el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo. Aquest, amb la diputada del PSC Alicia Romero, va desafiar Junqueras a denunciar el jutge. “O diuen a la gent que això és veritat i estan cometent un delicte, o li expliquen que tot forma part d’una estafa política”, va replicar el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela, que va acusar el vicepresid­ent de portar una “doble vida”: “obedient” davant Montoro i “desobedien­t” davant els independen­tistes.

Va ser després d’aquestes interpel·lacions que Junqueras va desmentir rotundamen­t l’exjutge i va recordar que Vidal va dimitir en menys de 24 hores. L’oposició, però, no es dona per satisfeta ni amb les aportacion­s de Junqueras ni del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, que també va comparèixe­r ahir al Parlament. Ciutadans, PSC i el PP volen impulsar una comissió d’investigac­ió per endinsar-se en el cas Vidal i aclarir per què se li va permetre difondre informacio­ns de tanta gravetat si eren falses.

El líder d’ERC no aclareix per què ningú no va parar els peus al magistrat

Els grups desafien el vicepresid­ent a denunciar l’exsenador republicà

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? El vicepresid­ent, Oriol Junqueras, ahir en la seva compareixe­nça al Parlament
TONI ALBIR / EFE El vicepresid­ent, Oriol Junqueras, ahir en la seva compareixe­nça al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain