La Vanguardia (Català)

El nou llapis de memòria amb dades dels Pujol té arxius ja coneguts

De la Mata interroga avui l’ex-número dos de la Policia per saber-ne l’origen

- MAYKA NAVARRO Barcelona

La unitat d’investigac­ió tecnològic­a de la Policia Nacional elabora un informe sobre el contingut del llapis de memòria que la setmana passada el cap de la UDEF va lliurar al jutge que dirigeix el cas Pujol, José de la Mata, i que un inspector va trobar en un dels seus calaixos, fent neteja. Dimarts es va procedir a abocar el contingut del dispositiu, un acte al qual van assistir, a més del magistrat, els diferents lletrats personats en la causa, assessorat­s pels seus tècnics informàtic­s. Durant el buidatge de la informació, els assistents van veure com els noms, mides i dates de creació dels 868 arxius que conté el pen drive de vuit gigues coincideix­en amb els més de mil arxius que ja apareixien en un CD incorporat a la causa a l’abril, la procedènci­a incerta del qual investiga, en una peça separada, el mateix jutge.

Els fiscals anticorrup­ció, que no van ser presents en el buidatge, esperen l’informe de la Policia per determinar el contingut del nou llapis de memòria, la irrupció del qual només ha servit per embolicar més una causa que corre el perill de ser declarada nul·la si es constata que tota la investigac­ió que sustenta els diferents presumptes casos de corrupció del clan Pujol no va tenir un inici judicialit­zat. Previngut, De la Mata ja va decidir al seu moment obrir una peça separada, amb l’esperança que les dades que apareixien al primer dispositiu no fossin les que sustenten la resta de la investigac­ió policial.

Els advocats de la família Pujol Ferrusola veuen aquests dies amb “sorpresa” l’aparició de llasari pis de memòria i ahir recordaven la necessitat de concretar “quines dades han utilitzat els policies de la UDEF per fer totes les seves investigac­ions”.

Des de l’abril passat, en què De la Mata va rebre un informe sobre presumptes activitats il·legals de Jordi Pujol Ferrusola a l’estranger que venia acompanyat d’un CD, el magistrat intenta esbrinar l’origen d’aquestes dades. Pel seu despatx ja han desfilat uns quants responsabl­es policials que, fins ara, no han fet més que contradir-se entre ells sobre la procedènci­a de la informació. Només coincideix­en que el CD es va gravar amb dades que hi havia en un primer llapis de memòria que no apareixia.

El següent a declarar serà, avui mateix, el que va ser director adjunt operatiu de la Policia Nacional, Eugenio Pino, un comis- ja jubilat que recentment va enviar al jutge De la Mata una nota en què assegurava que aquestes noves dades potser procedien de la informació aportada a la policia de manera “voluntària” per dos extreballa­dors de l’agència de detectius Método 3, Antonio Tamarit i Julián Peribáñez. Tots dos declararan la setmana que ve.

Ara falta per veure què fa el magistrat amb la denúncia que la setmana passada va interposar precisamen­t el que va ser director de Método 3, Francisco Marco. En un escrit remès prèviament al mateix magistrat, el detectiu va negar que la seva agència hagués fet investigac­ions relacionad­es amb els Pujol i per tant va desmentir que les dades de què s’investiga l’origen haguessin sortit dels seus arxius. En la seva denúncia, Marco fa

El ‘pen drive’ conté 800 carpetes que coincideix­en amb el material que investiga el jutge de l’Audiència

seu l’escrit d’Eugenio Pino i es querella contra els seus dos extreballa­dors per haver utilitzat l’agència de detectius per elaborar informes per a la policia, uns informes que segons Pino, Tamarit i Peribañez van fer per venjarse del seu cap anterior.

Després de tots aquests interrogat­oris el jutge De la Mata tindrà més dades per determinar d’on es va obtenir part de la informació contra els Pujol i decidir si definitiva­ment aquest últim informe elaborat per la UDEF ha de quedar fora del procés i fins a quin punt queda contaminad­a la resta de la instrucció.

El que aquests últims dies està passant al despatx del central cinc de l’Audiència Nacional és la conseqüènc­ia dels treballs extraofici­als que durant els últims anys es van elaborar per ordre d’Eugenio Pino, al comandamen­t d’un grup reduït d’oficials policials que treballave­n al marge de la resta de l’estructura i que es coneixien com la “policia política”. Amb el presumpte vistiplau del llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, aquells policies van elaborar informes per atacar els que considerav­en els seus principals enemics: els independen­tistes catalans. Era qüestió de temps que un jutge preguntés per l’origen d’algun d’aquells informes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain