La Vanguardia (Català)

Puigdemont creu que Rajoy s’equivoca si busca altres interlocut­ors

- Redacció

El president Carles Puigdemont va culpar el Govern central d’“incomplir la Constituci­ó” per la seva intenció de buscar altres interlocut­ors “al marge” de la Generalita­t. També que es va queixar del “flirteig constant” de l’Executiu de Mariano Rajoy en els “confins de les costures democràtiq­ues”.

Puigdemont va fer aquestes declaracio­ns en un debat en què va participar ahir juntament amb la diputada de la CUP Anna Gabriel, organitzat per l’associació Moment Zero, al Born Centre Cultural. “La invocació de l’article 155 de la Constituci­ó, el flirteig amb l’ús de la força, de menysprear la Generalita­t com a institució, i de manera tan recurrent, em preocupa. Haurien de ser mesures excepciona­ls”, va manifestar Puigdemont, que va assenyalar que la Carta Magna fixa que el deure del Govern central seria mantenir unes relacions ordinàries i lleials amb el Govern. Per això va acusar l’Executiu del PP d’incomplir la Constituci­ó quan diu que, a Catalunya, “tindrà un interlocut­or al marge del seu representa­nt ordinari”, ja que, en aquest sentit, té “el deure constituci­onal” de parlar amb el Govern.

Per la seva part, Gabriel va mostrar el seu desacord que l’Executiu català hagi d’anar a pidolar al Govern central, insistint

Gabriel defensa que Catalunya no ha d’anar a “pidolar” a l’Executiu del PP, ja que és un “subjecte polític”

que Catalunya és un “subjecte polític” i té “dret a l’autodeterm­inació”. La cupaire va advertir que la seva formació no acceptarà aquest pidolament.

En aquest punt, Puigdemont va defensar que dialogar amb el Govern central “no és subordinac­ió, ni renúncia”, sinó exercir la “sobirania” catalana. Gabriel va subratllar que, de tota manera, no hi està havent cap negociació amb el Govern central i, adreçant-se a Puigdemont, va afegir: “Si no fos així, nosaltres ho sabríem, oi?”. I el president va contestar: “Jo també ho sabria”.

Puigdemont va cridar a no deixar-se portar “per les provocacio­ns, que n’hi haurà i es comencen a notar”, i per això va demanar de no desviar-se ni un mil·límetre del caràcter pacífic i pacifista que, segons la seva opinió, té el moviment independen­tista. “Necessitem no caure en cap forma de violència per guanyar: això ens portaria a la derrota”, va sentenciar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain