La Vanguardia (Català)

Rajoy diu que no es persegueix ningú per les seves idees

El Govern central promet un impuls al corredor mediterran­i

- Madrid

“En política no hi ha absurd impossible!”, va replicar Mariano Rajoy davant l’envestida de Gabriel Rufián, i feia disparar els aplaudimen­ts i rialles al grup del PP. El representa­nt d’ERC, amb un estil que sol fer sortir de polleguera molta gent a dreta i esquerra de l’hemicicle, va aprofitar ahir la seva pregunta en la sessió de control al Govern espanyol al Congrés per retreure al cap de l’Executiu “la judicialit­zació del procés d’ autodeterm­inació català ”. “Està d’acord que una urna et porti al jutjat i un micròfon al despatx d’un ministeri?”, va qüestionar Rufián, amb referència al procés penal que amenaça a Carme Forcadell i als presumptes moviments de l’exministre Jorge Fernández Díaz per dinamitar el pla sobiranist­a.

El president espanyol, malgrat que veu Rufián com a un marcià arribat d’una galàxia molt llunyana, no es va immutar i es va posar didàctic. “El compliment de la llei ens obliga a tots. Quan algú, sigui qui sigui, polític o no, actua fora de la llei, intervé la justícia. I això li puc assegurar que no és cap cosa exòtica, passa atot sels països democràtic­s del món”, li va explicar. Però llavors Rufián va agafar embranzida: “L’imperi de la llei! La seva llei!”, va clamar. Perquè allò que per a Rajoy no és exòtic, per Rufián “és ser un mica indecent”. Així, va criticar que l’imperi de la llei a què es va aferrar Rajoy empara que una mena de nou comte duc d’Olivares –en una nova al·lusió a Fernández Díaz– conspiri des del seu despatx a Interior per dissenyar l’anomenada operació Catalunya. Però també “que tots paguem estones de relax i d’esbarjo a gent molt campechana”, en presumpta al·lusió al rei Joan Carles, o que la policia rebi amb pilotes de goma els immigrants que intenten arribar a les costes espanyoles... “Permeti’m que li digui que no hi ha llei per sobre de la decència i que la democràcia és imparable. Ja ens veure males urnes !”, va concloure Rufián. “Sentint-lo a vostè és veritat aquella frase que deia que en política no hi ha absurd impossible ”, va respondre Rajoy. No obstant això, es va mostrar disposat a aclarir-li “coses que ja tots sabem però que no em queda més remei que explicar-leshi a vostè”. La primera: “Al nostre país hi ha llibertat de pensament”. La segona: “Al nostre país no es persegueix ningú per les seves idees, però si algú actua fora de la llei intervé la justícia”. I la tercera: “El que no hi ha al nostre país és impunitat”. Aquestes són, segons el va exposar Rajoy, “les regles bàsiques, l’abecé de la democràcia”. “La llei és igual per a tothom, i quan algú se la salta intervé la justícia”, va concloure.

Catalunya, per la part que li correspon, va tornar a agafar protagonis­me en la sessió de control al Govern, moments després, en la interpel·lació del portaveu de Compromís, Joan Baldoví, al ministre de Foment pels “reiterats retards i incomplime­nts” en el desenvolup­ament del corredor mediterran­i, després de la cimera empresaria­l celebrada a Tarragona. “Ja estem cansats de promeses incomplert­es!”, va lamentar el diputat. I va insistir que aquesta és la mateixa opinió de les patronals empresaria­ls catalanes i valenciane­s en l’acte que va aplegar empresaris, poc sospitosos de ser “radicals”.

El ministre de Foment va aprofitar per enviar-los un missatge a tots ells a través de la interpel·lació de Baldoví: “El corredor mediterran­i és una prioritat política per al Govern d’Espanya”, va solemnitza­r. Va assegurar que no hi ha hagut cap desviació de fons del corredor per a altres obres a Madrid, i que els treballs en el tram entre Tarragona i Vandellòs es duen a terme “amb moltíssima intensitat”. Fins i tot va exhibir fotos de les obres en curs. “Hi ha fets, no paraules. En aquesta legislatur­a hi donarem un impuls sense precedents”, va asseverar.

“En política no hi ha absurd impossible!”, replica Rajoy a un Rufián que anteposa la decència a la llei

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Mariano Rajoy va protagonit­zar ahir la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats
EMILIA GUTIÉRREZ Mariano Rajoy va protagonit­zar ahir la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain