La Vanguardia (Català)

Pascal considera amortitzat JxSí i reivindica el PDECat

El partit marcarà perfil en el centre sobiranist­a enfront d’ERC i la CUP

- NOVES INCORPORAC­IONS

Sense aclarir la data del referèndum, el que sí que tenen clar els socis del Govern és que tard o d’hora hi haurà eleccions i els partits sobiranist­es reconfigur­aran els seus projectes prioritzan­t les propostes ideològiqu­es. Ho té clar Oriol Junqueras, que mesura cada pas que fa, i ara també el PDECat, malgrat no tenir candidat a la presidènci­a. La coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, va ser qui va dibuixar el nou marc de joc polític en què es mou la formació hereva de CDC. Pascal considera amortitzat el projecte de Junts pel Sí que va unir CDC amb ERC i, ara que s’està afrontant “la recta final de 18 mesos” d’aquella situació “excepciona­l”, toca reivindica­r el centre sobiranist­a en què es vol moure el PDECat.

En una conferènci­a organitzad­a pel Fòrum Europa, Pascal va defensar la seva formació com a “punt de suma i de trobada” davant “els populismes de curt recorregut argumental”. Es tracta de “defensar amb nitidesa l’espai ideològic del centre ampli” i definir un model polític que no és “ni l’actual Govern de Veneçuela” ni “les trampes en la governança” que segons Pascal han portat Grècia a “una situació tan crítica”. En aquest sentit, la coordinado­ra general va recalcar que el seu partit està disposat a “entaular la batalla de la confrontac­ió política i electoral contra els populismes fàcils que provenen tant de l’esquerra com de la dreta”.

Com a “punt de trobada” del sobiranism­e, Pascal va defensar la incorporac­ió en el PDECat de persones “del món liberal, socialdemò­crata i del democratac­ristià”, va anunciar fitxatges de relleu en els pròxims mesos i va indicar que el repte actual del partit és “desplegar arguments realistes” que l’ajudin “a guanyar el referèndum”. En aquest sentit, va afirmar que després de la conferènci­a ideològica de primavera, el PDECat estarà “a punt per afrontar unes eleccions” catalanes, tot i que no va donar detalls sobre la candidatur­a una vegada Carles Puigdemont hi ha renunciat. On sí que estan treballant és en el terreny municipal, amb comicis el maig del 2019.

Pascal també va aprofitar la seva conferènci­a per qualificar de “sorprenent” que el Govern espanyol s’adreci a altres interlocut­ors diferents de la Generalita­t. La dirigent sobiranist­a va recordar a la vicepresid­enta espanyola la “lleialtat institucio­nal”, perquè va considerar que seria “artificial” que no hi hagués diàleg entre ministres i consellers. Pascal va subratllar que “una altra cosa és que l’interlocut­or no li agradi” a Sáenz de Santamaría, però que el PDECat no es deu a ella sinó “al poble de Catalunya que ens ha votat”. Tot i això, Pascal va confirmar que continuara­n “asseguts a la taula” de la negociació i que no donen per perduda una reunió entre el president català, Carles Puigdemont, i el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, malgrat que “a l’altre costat hi hagi un silenci estrepitós” i no encara no s’hagi fixat la data.

En la seva intervenci­ó, Pascal també va reivindica­r l’obra de l’expresiden­t de la Generalita­t Jordi Pujol i el llegat polític tant de l’antiga Convergènc­ia com de la federació que integrava, CiU, recalcant així les “arrels convergent­s” de l’actual PDECat .

La coordinado­ra general anuncia fitxatges de relleu els pròxims dies

Pascal considera Junts pel Sí fruit d’un període polític excepciona­l

 ?? BEGOÑA FUENTES / ACN ?? Marta Pascal va fixar les línies d’actuació del PDECat
BEGOÑA FUENTES / ACN Marta Pascal va fixar les línies d’actuació del PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain