La Vanguardia (Català)

Rivera proposa “despolitit­zar” l’elecció del Constituci­onal

Santamaría assegura que el seu Govern garanteix la independèn­cia del tribunal

- Barcelona

La despolitit­zació de la justícia va ser un dels reclams amb què Albert Rivera es va llançar el 2013 a recórrer mig Espanya amb Moviment Ciutadà, plataforma dissenyada per comprovar si les seves pretension­s de saltar a la política espanyola tenien prou massa crítica. Una despolitit­zació de la justícia, començant pel Tribunal Constituci­onal, que el líder liberal portarà al Congrés la setmana que ve amb una proposta de reforma de la llei del TC que permetria fer una modificaci­ons en el seu funcioname­nt sense haver d’abordar la reforma de la Constituci­ó.

Aquesta proposta, que no forma part de l’acord d’investidur­a que van segellar Partit Popular i Ciutadans al juliol, busca garantir la independèn­cia dels magistrats allargant, per exemple, els seus mandats o permetent-los la jubilació als 75 anys.

La iniciativa de Ciutadans, dirigida contra el “bipartidis­me judicial”, planteja mesures de control que posin fi a les “portes giratòries” i que en l’elecció dels vocals del Tribunal Constituci­onal el “mèrit i la trajectòri­a profession­al”, exigint un mínim de 25 anys d’experiènci­a, estiguin per sobre de les afinitats i preferènci­es dels partits.

La proposta ja ha topat amb la resistènci­a del PP i del PSOE, però en privat i lluny dels focus de les càmeres, segons va revelar Rivera, hi ha bastants diputats que no estan d’acord amb la “polititzac­ió” i que el president de l’Alt Tribunal “sigui un diputat del seu partit”.

Són paraules que fan referència a la intenció de l’Executiu de Rajoy de col·locar Andrés Ollero, exdiputat del Partit Popular, al capdavant del Constituci­onal.

La intenció de Rivera el va enfrontar ahir en la sessió de control al Govern central amb la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, a qui va retreure que en un moment en què a Catalunya està en marxa un repte “a l’ordre constituci­onal” no sembla “una bona idea” proposar exdiputats del Partit Popular perquè “ocupin cadires a aquest organisme”, raó per la qual va acusar el Govern espanyol de “no entendre que el país hagi canviat” i va avisar que no avalaran un procés en què “Ferraz i Génova es reparteixe­n els càrrecs”.

La resposta de Santamaría, que fa unes setmanes ja es va enganxar dialèctica­ment amb Rivera al Congrés per la intenció de Ciutadans d’eliminar els aforaments de diputats i senadors, es va centrar a assegurar que el Govern central “garanteix i garantirà” la independèn­cia de l’Alt Tribunal. Alhora, li va retreure unes crítiques que, entén, no ajudar a reforçar el Tribunal Constituci­onal davant els atacs de l’independen­tisme.

La vicepresid­enta, que dilluns tornarà a estar a Catalunya dins de l’anomenada operació diàleg, va remarcar que al president i al vicepresid­ent del Tribunal Constituci­onal els elegeixen els seus propis membres per votació secreta. Així mateix va recordar que el sistema d’elecció és molt similar al d’altres països europeus, com França, Portugal i Itàlia. Va acabar la rèplica parlamentà­ria assenyalan­t que pel TC han passat els millors juristes d’Espanya.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain