La Vanguardia (Català)

El Govern central promet comptar amb les autonomies per a la UE

Un grup de treball agilitarà la comunicaci­ó entre administra­cions

- Madrid

El Govern central està disposat a tornar a comptar amb les comunitats autònomes a l’hora de prendre decisions que els afectin a la Unió Europea. Sis anys després de la seva última reunió, en època del president Zapatero, la Conferènci­a per a Afers Relacionat­s amb la Unió Europea (Carue) va acordar ahir crear un grup de treball que agiliti la comunicaci­ó entre administra­cions, en tot el que fa referència a la UE. Fins al punt que, encara que el reglament de la Carue estableix que es reuneixin una vegada a l’any, cosa que no s’havia complert, es reuneixi si fa no fa d’aquí dos mesos, per informar de les novetats que hi hagi en relació amb el Brexit, sobre el qual van mostrar una gran preocupaci­ó les Canàries pel turisme i Andalusia per la forma com pot afectar Gibraltar. De fet, la sessió va començar amb una intervenci­ó del secretari d’Estat per a la Unió Europea, Jorge Toledo, sobre el Brexit.

La reunió va ser un dels acords de la conferènci­a de presidents i, en contra del que va passar llavors, va tenir la presència dels governs de Catalunya i Euskadi. En representa­ció de Catalunya hi va anar la directora de Relacions Exteriors de la Generalita­t, Maria Badia, en comptes del conseller, Raül Romeva. En nom d’Euskadi hi va anar el conseller de Governança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka.

Maria Badia va explicar la seva presència adduint que Catalunya sempre ha anat a les reunions en què es plantegen temes relacionat­s amb la Unió Europea “perquè això ens interessa”, va subratllar.

La Generalita­t vol saber “què s’està plantejant”, i per aquest motiu participa en aquestes reunions, com anirà la setmana que ve a la comissió que abordarà la dependènci­a, no així a la comissió sobre finançamen­t autonòmic, que es reuneix per primera vegada dijous.

I totes les comunitats autònomes, incloent-hi Euskadi i Catalunya, van valorar de manera positiva la celebració de la reunió, tot i que, per exemple, el responsabl­e del Govern basc, malgrat subratllar la importànci­a d’aquesta fórmula de cooperació, va dir: “És necessari fòrums com aquests, on tothom pot articular mecanismes que garanteixi­n la contribuci­ó de les comunitats autònomes a l’hora de formar la voluntat de l’Estat a la Unió Europea”. També va sol·licitar que es reuneixi la comissió bilateral Estat-Euskadi per a afers relacionat­s amb la Unió Europea.

Referent a això, el secretari d’Administra­ció Territoria­l, Roberto Bermúdez de Castro, va subratllar que l’Estat no té cap inconvenie­nt a reunir les comissions bilaterals, després de fer-ho les multilater­als, com ja s’estan preparant amb Castella i Lleó i amb Aragó, que ho han sol·licitat, i com ja es va reunir la que les Balears té previst al seu Estatut.

No va ser tan entusiasta Maria Badia, malgrat que va considerar positiu que “després de sis anys sense reunirse” ara es faci “una posada a punt” per

Catalunya i el País Basc sí que assisteixe­n a la reunió de coordinaci­ó de la política europea

poder participar en qüestions d’interès.

Després de la presència de Catalunya en aquesta conferènci­a, Bermúdez de Castro va expressar la seva confiança que “la Generalita­t de Catalunya anirà a tots els fòrums i totes les conferènci­es que es convoquin i compleixin amb la seva obligació”.

Preguntat per les paraules de Carles Puigdemont, que va acusar l’Estat de “flirtejar amb els confins de les costures democràtiq­ues” quan es posen sobre la taula opcions com la suspensió de l’autonomia catalana o es volen buscar més interlocut­ors més enllà de la Generalita­t, el secretari d’Estat d’Administra­ció Territoria­l va respondre: “Només faltaria que el Govern espanyol no pogués parlar amb qui considerés oportú”. Roberto Bermúdez de Castro va subratllar que el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, “al final d’aquesta etapa cap enlloc, està fent declaracio­ns que no condueixen a res”. “El senyor Puigdemont hauria de buscar l’acord, la concòrdia i la normalitat democràtic­a”, va dir.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Sáenz de Santamaría amb representa­nts de les comunitats
CHEMA MOYA / EFE Sáenz de Santamaría amb representa­nts de les comunitats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain