La Vanguardia (Català)

Poder policial

- Fernando Ónega

Personatge­s intrigants que tenen a les seves mans secrets d’Estat. Escenari inquietant, que és el Ministeri de l’Interior. Papers que han format part de l’última teoria de la conspiraci­ó entorn de l’11-M i que no apareixen. Informes que, si existeixen, contenen interpreta­cions d’una història mai degudament aclarida, com el cas Faisán, i tampoc no apareixen. Documentac­ió molt sensible que no se sap per quines mans ni amb quina intenció va ser elaborada. En unes altres dependènci­es, un pendrive que desapareix i s’amaga al jutge i que ara es troba miraculosa­ment en un calaix... El país dels papers perduts, que dèiem dissabte aquí mateix.

Però continueu sumant: també hi ha periodiste­s de molt prestigi i molta anomenada en els quals desemboca la xarxa misteriosa i que difonen continguts interessat­s d’investigac­ió que afecten les més altes institucio­ns de l’Estat. Són informador­s utilitzats per a una guerra policial a canvi del premi d’una exclusiva. Aquest és el panorama, i la punta la va ensenyar el comissari Eugenio Pino, que va ser director adjunt operatiu, número dos de la Policia, en unes sorprenent­s declaracio­ns. I no és l’argument en una pel·lícula americana d’una trama policial. Són fets reals que han passat a Espanya.

La pregunta és: estem davant una màfia policial que va fer i desfer mentre va tenir poder? Aquesta deducció és fàcil, però exagerada. S’hi acosta més el concepte de claveguera, expressió que utilitza Carolina Bescansa. Es tracta d’un grup de policies que van crear estructure­s d’Intel·ligència enganyant els seus superiors. Concretame­nt, al director general de la Policia, al secretari d’Estat de seguretat i al ministre de l’Interior. Els van dir que feien tasques de control

Sembla que tot porta a la conclusió que hi ha una guerra de comissaris, una policia dins la policia

d’eficàcia dels policies i es dedicaven a l’espionatge, en competènci­a amb el Centre Nacional d’Intel·ligència. Els van dir que treballave­n en casos criminals oberts i realment estaven investigan­t a posteriori casos ja jutjats, com el dels atemptats de l’11-M. Què busquen uns funcionari­s públics, policies d’alt nivell, investigan­t un cas tan sensible, però tancat i fins i tot debatut en una comissió parlamentà­ria? I què pretenen, si ho fan a l’esquena dels seus comandamen­ts en un ministeri tan jerarquitz­at com el d’Interior?

Sembla que tot porta a la conclusió que hi ha una guerra de comissaris, una policia dins la policia, que va actuar pel seu compte; que va fer circular informacio­ns de presumpta corrupció atribuïdes a la UDEF; que va tenir relació amb empreses de detectius com Método 3, i que fins i tot va intentar competir amb el CNI. Ara la qüestió és saber si van ser ells també els qui van difondre els enregistra­ments del ministre Jorge Fernández Díaz per fer-lo caure. Jorge Fernández Díaz era el seu enemic, com ara ho és Juan Ignacio Zoido. No sé si tot això defineix una màfia, però denuncia un claríssim abús de poder. De poder policial.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain