La Vanguardia (Català)

Premis de l’AIBG

- Rafael Ansón

Després de Còrdova (Espanya), Guanajuato (Mèxic) i Mèrida (Espanya), Buenos Aires exerceix com a Capital Iberoameri­cana de la Cultura Gastronòmi­ca el 2017. I li sobren raons a la ciutat del Riu de la Plata per a aquest reconeixem­ent, perquè sintetitza tota la culinària argentina. Allà es lliuraran, el setembre vinent, els I Premis Iberoameri­cans de Gastronomi­a, que, n’estic segur, assoliran un gran prestigi any rere any.

L’apassionan­t proposta culinària local serà la protagonis­ta durant la capitalita­t, que es va donar a conèixer en el curs de la VIII assemblea general de l’Acadèmia Iberoameri­cana de Gastronomi­a (AIBG), celebrada al novembre a Buenos Aires i on vam tornar a constatar que la cultura gastronòmi­ca iberoameri­cana està entre les millors del món. La marca Capital Iberoameri­cana de la Cultura Gastronòmi­ca és una designació que atorga l’AIBG i que neix per recordar, cada any, la importànci­a de l’oferta gastronòmi­ca d’Iberoamèri­ca.

Com han fet les seves predecesso­res, Buenos Aires posarà en relleu, durant aquests dotze mesos, els seus aliments, begudes, mercats i restaurant­s, organitzan­t els I Jocs Gastronòmi­cs Iberoameri­cans, la II Fira Iberoameri­cana de Gastronomi­a (Fibega), el I Sopar Virtual Iberoameri­cà o el II Congrés Visió Global de la Gastronomi­a al Segle XXI.

I també els ambiciosos I Premis Iberoameri­cans de Gastronomi­a, que lliurarà l’AIBG al setembre, a Buenos Aires, en les seves quatre categories: Saludable, Solidari, Sostenible i Satisfacto­ri, perquè cadascun d’ells respon a una de les “quatre esses” de la gastronomi­a del segle XXI.

El Premi Saludable parteix de la base que qualsevol proposta gastronòmi­ca de qualitat ha de ser, per principi, saludable, perquè el més important a l’hora de menjar és ingerir les calories i els nutrients necessaris per tenir qualitat de vida i salut. El Premi Solidari perquè es tracta, abans que res, d’eradicar la fam i la malnutrici­ó al món. El Premi Sostenible es fonamenta en el fet que cal pensar sempre en les futures generacion­s, que han de gaudir del dret a menjar saludablem­ent. I el Premi Satisfacto­ri remarca que la gent menjarà saludablem­ent, solidàriam­ent i sostenible­ment sempre que en gaudeixi. Al cap i a la fi, la satisfacci­ó implica aprendre a menjar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain