La Vanguardia (Català)

Noves novenes

Baptiste Dubanchet anirà de París a Nova York en un patí transoceàn­ic i només menjarà aliments caducats

- Imma Monsó

Les novenes, exercicis de devoció per demanar una gràcia, eren sacrificis majoritàri­ament protagonit­zats per dones de fe catòlica. Ara van de baixa, però els que tenim una certa edat hem tingut àvies disposades a anar cada dia descalces a l’ermita o a abstenir-se durant nou dies del cigaló de l’esmorzar. Sempre em va costar entendre el veritable abast d’aquests reptes, de manera que, quan es van començar a extingir, em va semblar molt natural. Però d’un temps ençà, s’ha imposat una nova modalitat de sacrifici que les substituei­x: la novena postmodern­a ha de ser viral i, per tant, més solidària. Les nostres àvies eren més de demanar per a elles i la família; els herois actuals, en canvi, revesteixe­n la seva gesta de “bé comú”, armats amb la paraula clau, el verb conscienci­ar: es tracta de conscienci­ar la societat de les qüestions més diverses.

Ara fa poc més d’un any una jove mexicana va pedalar de Toronto a Tijuana “per conscienci­ar la societat del patiment que suposa l’endometrio­si”. No negaré que és un trastorn molest i dolorós, però no incapacita­nt ni greu. Vaja, que posats a pedalar de Toronto a Tijuana, que no és cap ganga, hauria pogut aprofitar afegir-hi com a mínim una dotzena de malalties més fotudes. Poc després, un monitor esportiu, mogut per la fraternita­t, va decidir emprendre un repte que el duia d’Almeria a Portugal, “per conscienci­ar la societat sobre la diabetis i fer-la visible”. També llavors dos ciclistes italians van pedalar des de Torí fins a Càceres per conscienci­ar sobre el maltractam­ent animal. Però res comparat amb l’aventura que està duent a terme Baptiste Dubanchet: va marxar fa un mes de París disposat a arribar a Nova York pedalant en un patí transoceàn­ic. Fa uns dies travessava Madrid, explicant que menjarà únicament aliments caducats, ja que l’objectiu és conscienci­ar-nos sobre el malbaratam­ent dels aliments i eliminar les “dates de consum preferent”.

Que quedi clar que no tinc res en contra d’aquests herois: igual que em passava amb les àvies que feien novenes, m’inspiren una perplexita­t neutra i continguda. En canvi, sí que trobo alarmant el que revelen aquestes heroïcitat­s sobre tots nosaltres, els que no pedalem: ¿de debò que la nostra consciènci­a sobre els mals del món es despertarà pel fet de veure un ciutadà esllomant-se? Perquè... això sí que seria tràgic: que després d’anys d’informació abundant sobre el malbaratam­ent d’aliments, el maltractam­ent animal o les més diverses malalties..., que després de centenars d’explicacio­ns enraonades, conferènci­es, xerrades, entreviste­s, llibres i opinions d’experts... no hàgim aconseguit res. Això sí que seria per fotre’s un tret: que tot el que no hem sabut resoldre raonant i enraonant, ho arreglem ara pedalant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain