La Vanguardia (Català)

Les persones amb TDAH tenen el cervell diferent

Detectades alteracion­s en cinc estructure­s neurològiq­ues

- Barcelona

El cervell de les persones amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactiv­itat (TDAH) és diferent del de la resta de la població, segons conclou l’estudi més ampli que s’ha fet sobre la qüestió.

En aquesta investigac­ió, en què han col·laborat metges i neurocient­ífics d’onze països, s’han analitzat amb ressonànci­a magnètica els cervells de 1.713 persones diagnostic­ades de TDAH i s’han comparat amb els de 1.529 persones sense el trastorn.

Segons els resultats, presentats ahir en línia a la revista The Lancet Psychiatry, s’han detectat diferèncie­s significat­ives en cinc estructure­s diferents del cervell. Així mateix, s’ha observat que el cervell és més petit entre les persones amb TDAH que la mitjana de la població. Els autors del treball proposen, a partir d’aquestes observacio­ns, que el TDAH està relacionat amb una maduració tardana del cervell.

“El TDAH és un trastorn del cervell”, escriuen els investigad­ors. “Transmetre aquest missatge als pares i als pacients pot ajudar a reduir l’estigma del TDAH i a millorar la comprensió del trastorn”. Els nous resultats, recalquen, demostren que el TDAH “no és només una etiqueta per a nens difícils i que no està causat per una mala educació dels fills”.

Es calcula que el TDAH afecta un 5,3% de nens i adolescent­s –aproximada­ment un de cada vint–, cosa que el converteix en un dels trastorns neuropsiqu­iàtrics més comuns. Tot i que el problema sovint remet amb el creixement a mesura que el cervell madura, dos terços de les persones diagnostic­ades de TDAH continuen presentant símptomes d’adults.

Les cinc àrees del cervell en les quals s’han detectat alteracion­s en les persones amb TDAH són estructure­s neurològiq­ues profundes que tenen múltiples funcions. Això explica que el TDAH sigui “un trastorn tan complex que afecta diferents aspectes del comportame­nt”, declara Òscar Vilarroya, investigad­or de la Fundació IMIM i de la Universita­t Autònoma i coautor del treball.

Estudis anteriors basats en mostres més reduïdes de pacients ja havien detectat diferèncie­s anatòmique­s en tres estructure­s cerebrals de persones amb TDAH: el nucli accumbens, el nucli caudat i el putamen.

Atès que el nucli accumbens té un paper central en el processame­nt de la sensació de recompensa, el fet que estigui alterat s’ha relacionat amb els problemes de falta de motivació que afecten molts menors amb TDAH.

El nou estudi confirma aquestes observacio­ns i les amplia a dues estructure­s més que fins ara no s’havien relacionat amb el trastorn: l’amígdala i l’hipocamp.

Les alteracion­s registrade­s a l’amígdala “són importants perquè aquesta regió vincula el TDAH amb problemes de regulació emocional”, destaquen els investigad­ors a The Lancet Psychiatry.

Situada aproximada­ment al centre del cervell, l’amígdala és una estructura primitiva que compartim amb aus i rèptils i que té un paper essencial en les emocions i les seves conseqüènc­ies en la conducta –entre elles, l’agressivit­at i la impulsivit­at–.

Els problemes de regulació emocional “sovint són presents en pacients amb TDAH, però encara no s’han inclòs en els criteris oficials” de diagnòstic del trastorn, apunten els investigad­ors. “El nostre treball aporta suport neurobiolò­gic (...) per reconèixer la importànci­a dels problemes de regulació emocional en pacients amb TDAH”.

La magnitud de les alteracion­s registrade­s al cervell de pacients amb TDAH “és comparable a la que s’ha registrat en altres estu- dis en malalties psiquiàtri­ques com la depressió, l’esquizofrè­nia o el trastorn bipolar”, observa Òscar Vilarroya. “Queda demostrat de manera definitiva que el cervell de les persones amb TDAH no és igual” que el de persones que no tenen el trastorn.

El motiu pel qual es produeixen les alteracion­s neurològiq­ues del TDAH, però, es desconeix. Els autors de la investigac­ió les atribueixe­n a un retard en la maduració del cervell, però ara per ara no saben exactament per què hi ha aquest retard.

Tot i que les alteracion­s detectades amb ressonànci­a magnètica són significat­ives, ara per ara encara no és possible diagnostic­ar el TDAH amb aquesta tècnica d’imatge. “A partir d’aquests resultats, potser es podrà desenvolup­ar més endavant una tècnica de diagnòstic”, assenyala Vilarroya. Però les diferèncie­s entre els cervells amb TDAH i sense s’han detectat en el marc d’un projecte de recerca que no tenia per objectiu diagnostic­ar el trastorn.

L’article que ara s’ha publicat representa els primers resultats del Grup de Treball Enigma TDAH, un consorci internacio­nal fundat el 2013 per compartir dades de pacients i comprendre millor el trastorn. La investigac­ió ha estat coordinada des de la Universita­t Radboud de Nimega (Holanda). Per part espanyola hi han participat 198 voluntaris –aproximada­ment la meitat pacients i l’altra meitat controls–, i equips científics de la Fundació IMIM de l’hospital del Mar, de l’hospital Vall d’Hebron i de la UAB.

El trastorn no és una etiqueta per a nens difícils i no es deu a una mala educació

Els investigad­ors han analitzat el cervell de 3.242 persones amb ressonànci­a magnètica

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Els investigad­ors atribueixe­n el TDAH a un retard en la maduració del cervell
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Els investigad­ors atribueixe­n el TDAH a un retard en la maduració del cervell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain