La Vanguardia (Català)

Acompanyat­s davant l’abisme

Un programa per a la reinserció aconseguei­x feina per a 400 reclusos en un any

- TONI MUÑOZ

En Manuel vol ser un més. Ell és un treballado­r molt motivat que acaba de firmar el seu primer contracte indefinit en molt de temps. Tots els seus companys estan encantats amb ell. Manuel és un nom fictici que ens permet explicar la seva història sense que sigui víctima de l’estigmatit­zació que pateixen les persones com ell quan recuperen la seva vida. En Manuel és un reclús. Fa 16 anys que està entre reixes i ha passat els dos darrers en règim de tercer grau, cosa que li permet anar a presó només a dormir. Les persones com ell, quan surten al carrer després de tants anys, no tenen res. Se’ls planta al davant un buit immens. L’abisme. “Surts i no saps què fer. No tens diners per agafar el metro, no pots fer res, tenir temps lliure et mina per dins”.

En Manuel, però, no va estar sol. Un tècnic del CIRE (Centre d’Iniciative­s per a la Reinserció) i un voluntari del programa Reincorpor­a li van donar la mà, el van acompanyar i el van sostenir fins que va ser capaç de valdre’s per si mateix. “Després de tants anys sense sortir, quan ho fas et sents insegur, et fa l’efecte que no saps fer res, estàs perdut”.

La manera de reinserir aquestes persones a la societat és ajudar-los a trobar una feina que s’ajusti a les seves capacitats. Els encarregat­s d’aquest programa estan concertats amb diverses empreses que hi recorren quan necessiten personal. Les entitats treballen amb persones de diversos col·lectius vulnerable­s en risc d’exclusió social, i les companyies que els contracten en són conscients. Una de les particular­itats d’aquest programa és que l’atenció és personalit­zada. Els tècnics guien l’intern segons els seus interessos, la seva formació i les seves possibilit­ats futures.

Com en Manuel, l’últim any, 400 presos en tercer grau han trobat feina gràcies al programa Reincorpor­a que impulsen l’Obra

La iniciativa, de La Caixa i Justícia, prepara durant un any els presos per tornar al mercat laboral

Social La Caixa i el Departamen­t de Justícia. Després de més d’una dècada de funcioname­nt, aquest any ha batut el seu propi rècord. Tres de cada quatre reclusos han trobat feina. “És una fita històrica”, es congratula­va ahir el director de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró. “Les polítiques penitencià­ries han d’evitar que la situació social d’aquests ciutadans els torni a abocar a la delinqüènc­ia”, va destacar el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Des que va obtenir el tercer grau en Manuel no ha parat de treballar. Fa dos anys seguits que està ocupat, encadenant una feina darrere l’altra. La primera batalla cap a la plena autonomia sembla guanyada. Els tècnics el van preparar per superar l’abisme. Li van ensenyar com es pot enfrontar a una entrevista de feina, com ha d’elaborar un currículum sobre el qual pesa una llosa de setze anys de parèntesi, però sobretot van centrar els esforços a fer convèncer en Manuel que seria capaç de tornar al món laboral amb èxit.

Lourdes Dueñas, directora del programa Reincorpor­a, assegura que aquest és un dels obstacles que han de superar els interns, “convence’s a si mateixos que ho podran fer”. La durada del programa és d’un any, però les entitats associades mantenen les portes obertes perquè els reclusos sempre trobin la persona de referència, per si l’abisme se’ls torna a presentar al davant.

“Sabia que tiraria endavant”, assegura en Manuel amb determinac­ió. Des de l’1 de febrer té una feina fixa com a auxiliar de pàrquing encarregat del mantenimen­t. “Sé que a tu te’n va passar alguna, però et donaré l’oportunita­t perquè et veig molt motivat i amb moltes ganes”, recorda que li va dir el seu nou cap. Aquest home no li ha dit a ningú que s’ha passat un terç de la vida a la presó i que encara hi va a dormir. Potser amb el temps ho acabarà explicant. Ara el seu objectiu és guanyar-se la confiança del seu entorn, que coneguin el Manuel treballado­r que és avui i oblidin el delinqüent del passat.

Ell s’acomiada perquè ha d’anar a treballar, però no sense abans mostrar-se convençut que aprofitarà l’oportunita­t que li ha ofert la societat. “L’únic que desitjo és tornar a ser un més”.

 ?? NEUS MASCARÓS ?? En Manuel afronta l’últim tram de la seva condemna reinserit en el mercat laboral
NEUS MASCARÓS En Manuel afronta l’últim tram de la seva condemna reinserit en el mercat laboral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain