La Vanguardia (Català)

Els menors que beguin hauran d’assistir a cursos de sensibilit­zació

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Quart intent de treure una llei estatal que posi fre al consum d’alcohol en menors. Des del 2001, quan Mariano Rajoy la va anunciar sent ministre de l’Interior, aquest propòsit continua fent voltes d’un govern a l’altre, principalm­ent per part de la indústria. L’últim intent va ser en la legislatur­a passada, amb la ministra Ana Mato. L’esborrany estava preparat, però el seu successor, Alfonso Alonso, va decidir que en plena crisi i amb unes eleccions pel mig, no era el moment d’obrir cap debat. Mesos de feina tirats per terra, en un text, que, com a principal novetat, pretenia fer responsabl­es els progenitor­s, com a tutors que són, de les aventures etíliques dels seus fills.

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, liderat per Dolors Montserrat, ha recuperat el compromís de regular aquest tema a escala estatal, això sí, sempre sota la premissa que el projecte de llei tingui el consens més ampli possible. Perquè, a parer del secretari d’Estat de Serveis Socials, Mario Garcés, que ahir va comparèixe­r a la comissió mixta sobre drogues, sense consens és impossible abordar aquest problema. I per això s’ha creat una ponència a la comissió que durant sis mesos estudiarà la manera d’afrontar el consum d’alcohol en menors. Malgrat que està prohibit en totes les lleis hagudes i per haver, la realitat és que el 68% dels menors d’entre 14 i 18 anys ingereixen alcohol sovint. L’edat mitjana d’iniciar-se en les begudes alcohòliqu­es se situa als 13,9 anys. És a dir, les lleis autonòmiqu­es i locals clarament s’incompleix­en en una societat on el consum d’alcohol està més que acceptat.

D’aquest informe sortirà el projecte de llei, tal com va explicar ahir Garcés, que va assegurar se centrarà en la prevenció, com a principal instrument per evitar el consum d’alcohol. Encara que el text dependrà de l’informe que elabori la ponència, des de Sanitat s’aposta com a mesura necessària per fer fer obligatòri­ament cursos de sensibilit­zació per a aquells joves que enxampin bevent, uns cursos que no es limitaran a meres xerrades, que se sap que tenen una eficàcia molt limitades, sinó que seran “molt pràctics”, “experiment­als”, segons fonts de Sanitat.

La futura norma tindrà com a eix prioritari la conscienci­ació, seguint la línia del que va passat amb la llei de trànsit i la del tabac. S’incrementa­ran les campanyes, es treballarà amb els menors i amb els pares en la percepció del risc, i amb els sanitaris perquè davant qualsevol conducta de risc dels menors avisin els progenitor­s. Una tasca complicada, reconeixen, en un entorn en què l’alcohol és present constantme­nt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain