La Vanguardia (Català)

‘Okupació’ insegura

Dos estudis tècnics alerten dels greus problemes estructura­ls que té una finca municipal ‘okupada’ al carrer de l’Hort de la Vila

- SILVIA ANGULO CARLOS PÉREZ GARCÍA Barcelona

La reokupació del número 29 del carrer de l’Hort de la Vila val pel camí de convertir-se en un nou Can Vies. Les desavinenc­es entre BComú i el PSC a l’hora de resoldre aquesta qüestió i la presència de la Guàrdia Urbana per prohibir un acte que els okupes volien celebrar a dins amenaça l’aparent bona sintonia entre els dos socis de govern. La finca, de propietat municipal i catalogada, està en tan mal estat que posa en risc la seguretat dels seus ocupants. Dos estudis arquitectò­nics ho asseguren. A més, hi ha informes jurídics de l’Ajuntament mateix i de l’Oficina de Transparèn­cia que prohibeixe­n de fer-hi qualsevol activitat. Tot i això, ahir mateix s’hi feia un taller de bàlsam labial.

La tensió va explotar el 3 de febrer passat, quan els okupes van convocar un acte polític al qual estava convidada la regidora de la CUP Maria Rovira, una reunió que el regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Daniel Mòdol, va intentar que no es fes i va trucar a la Guàrdia Urbana per evitar-ho. Hi va haver moments de nerviosism­e a les portes de la finca i també a dins, una situació que ahir es va discutir a les comissions municipals.

El regidor de la CUP Josep Garganté va preguntar a la comissió de Presidènci­a qui havia donat l’ordre d’enviar-hi la Guàrdia Urbana. El tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que era el regidor del districte en el moment que hi va haver la primera ocupació, va explicar que havia estat Daniel Mòdol qui, davant la necessitat de garantir l’estabilita­t de l’edifici i garantir-ne la seguretat, va trucar a la Guàrdia Urbana per a un “cessament provisiona­l de l’activitat”. “L’operatiu va actuar amb proporcion­alitat i quan es va veure que no hi havia risc es va decidir replegar els efectius. Pisarello va defensar haver permès l’okupació quan ell era regidor del districte el

desembre del 2015, atesa l’escassetat d’espais per a joves que té la zona. “Vam preferir obrir un espai de diàleg amb ells, perquè era una finca que feia deu anys que estava abandonada i cal que es converteix­i en un equipament comunitari i discutir-ne l’ús futur”, va assegurar.

Les afirmacion­s del tinent d’alcalde no van acontentar cap formació. El regidor de CiU Jordi Martí, que va visitar l’immoble fa unes setmanes, va explicar que la finca és “la casa del terror”. Va instar el govern de BComú a garantir la seguretat abans que res i va defensar l’actuació del regidor del districte. “La Guàrdia Urbana va marxar quan encara hi havia gent a dins de la finca i vostès –amb referència als regidors comuns– van desautorit­zar Mòdol i el van posar de cara a la paret”, va dir Martí.

La regidora del PP Ángeles Esteller va carregar durament contra la CUP per haver qüestionat la feina de la Guàrdia Urbana i ser permissiva amb l’okupació il·legal. Va qüestionar que la falta d’equipament­s per a un col·lectiu sigui prou motiu i justificac­ió per okupar una finca. També va alertar que a dins la casa s’hi estaven fent obres sense llicència.

A la tarda la situació de la casa del carrer de l’Hort de la Vila es va tornar a discutir en la comissió d’Urbanisme. En aquest cas, CiU preguntava qui va autoritzar l’acte del 3 de febrer i va fer un prec per prohibir l’accés a la finca. En aquesta ocasió, en absència de Mòdol, va contestar l’edil socialista Montserrat Ballarín, que va explicar que la trobada no s’havia autoritzat i que s’intenta dialogar amb els joves per clausurar l’accés i que si no fructifica es demanarà “auxili judicial”. El regidor convergent Jordi Martí va criticar que la resposta no la donés la tinenta d’alcalde d’Urbanisme Janet Sanz, perquè, atès que es tracta d’un edifici de titularita­t municipal i procedent d’un planejamen­t urbanístic, és de la seva competènci­a. De fet, l’informe jurídic assenyala que la responsabl­e política d’aquest conflicte és la regidora d’Urbanisme.

Els joves okupes, que han anomenat la finca, on va viure el pintor Joaquim Torres García, Ateneu Jove de Sarrià, van assegurar fa pocs dies en un comunicat que l’Ajuntament els va enganyar. Es va pactar amb els joves que abandonari­en l’immoble en època de vacances per dur a terme un dels informes arquitectò­nics, i no els van tornar les claus. És per això que el 28 de gener passat van tornar a okupar la finca, i d’aleshores ençà acusen la Guàrdia Urbana de rondar per la zona.

El mes passat els consellers del districte van entrar a l’edifici i el van qualificar de “casa del terror”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’edifici és de propietat municipal i està catalogat, però fa més de 10 anys que està abandonat
ANA JIMÉNEZ L’edifici és de propietat municipal i està catalogat, però fa més de 10 anys que està abandonat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain