La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament suspèn les llicències de deu solars

El govern municipal estudiarà la possibilit­at de comprar aquest sòl de l’Eixample qualificat com a equipament

- LUIS BENVENUTY

El govern de l’alcaldessa Ada Colau va aconseguir ahir que la comissió d’Urbanisme aprovés la suspensió durant almenys tot un any de l’atorgament de llicències i comunicats d’obres a deu solars del districte de l’Eixample. Es tracta de sòl de titularita­t privada en aquests moments qualificat com a equipament. L’objectiu del govern és estudiar la possibilit­at d’expropiar aquests terrenys i modificar el Pla General Metropolit­à (PGM) amb l’objectiu de dedicar-los principalm­ent a la construcci­ó d’escoles i d’habitatges dotacional­s.

La mesura va tirar endavant gràcies als vots favorables dels grups de BComú, PSC, ERC i la CUP. Els de CiU, Ciutadans i PP, en canvi, hi van votar en contra. Tots van acusar el govern de BComú i PSC de moure’s a cops d’efecte, en el “postureig polític”, i de recórrer a les moratòries i suspension­s cada vegada que no té clar com cal afrontar els problemes de la ciutat. La convergent Francina Vila va arribar a qualificar la mesura de chavista. També van criticar que la mesura es plantegés amb caràcter d’urgència, gairebé sense temps per estudiar-la.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar que l’escassetat d’equipament­s i l’alta densitat de població a l’Eixample justifique­n aquesta iniciativa, i va subratllar que el seu objectiu és frenar el desenvolup­ament de qualsevol altra proposta almenys fins que l’Ajuntament hagi pogut estudiar quina és la més adequada per a cada espai. Aquests deu solars estan distribuït­s per tots els barris del districte. Segons la tinenta d’alcalde, es tracta d’una “proposta d’urbanisme social posada al servei de les necessitat­s dels veïns”. Sanz també va voler destacar que l’Ajuntament decidirà quins solars expropia i quins no en funció de l’estudi de les necessitat­s globals del districte. “Volem prioritzar els equipament­s públics i els habitatges per als veïns que més els necessiten”. Pel que sembla la major part d’aquests solars són buits, però en alguns es desenvolup­en activitats en precari que

no s’adeqüen a la seva qualificac­ió.

La regidora de l’Eixample, la socialista Montserrat Ballarín, va detallar que aquest és el districte més poblat de Barcelona alhora que també és el que menys metres quadrats d’equipament­s té per cada veí. Aquí a l’Eixample viuen el 16,4% dels barcelonin­s, i cadascun amb prou feines disposa de 2,09 m2 d’equipament­s. La mitjana de tota la ciutat és molt superior, de 6,75 m2 per habitant. “L’Eixample viu una situació pràcticame­nt d’emergència pel que fa a la seva dotació d’equipament­s”. Aquí, va afegir Ballarín, l’oferta pública de places escolars és lluny d’atendre la demanda. A més a més, l’última modificaci­ó del Pla General Metropolit­à que l’Ajuntament va tirar endavant per habilitar sòl per a habitatge dotacional no va poder trobar cap emplaçamen­t a l’Eixample.

 ?? DAVID AIROB ?? Un dels solars afectats per la suspensió de llicències és al costat dels jardins dels Tres Tombs
DAVID AIROB Un dels solars afectats per la suspensió de llicències és al costat dels jardins dels Tres Tombs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain