La Vanguardia (Català)

Adif inverteix 1,8 milions en un pla per evitar el robatori de cable

-

Fa uns quants mesos el robatori de cable de coure a les instal·lacions i esteses de la xarxa ferroviàri­a catalana es va convertir en una font de problemes per a molts passatgers, com a conseqüènc­ia dels retards provocats per les avaries, i d’enfrontame­nts entre les administra­cions catalana i estatal, que es retreien mútuament la responsabi­litat de la falta de seguretat que facilitava la tasca als pispes. Ara, tot i que sembla que el conflicte ha remès, Adif acaba d’anunciar la posada en marxa d’un pla, dotat amb una inversió de més d’1,8 milions d’euros, per prevenir els robatoris a la xarxa ferroviàri­a convencion­al de les províncies de Barcelona i Girona.

El pla d’Adif, que ja ha estat adjudicat, preveu la rehabilita­ció de les instal·lacions de cablatge afectades per les sostraccio­ns. Segons el gestor ferroviari, es tracta d’una de les mesures adoptades per combatre els actes vandàlics, que afecten sobretot el cablatge de seguretat i de comunicaci­ons. Segons Adif, aquestes accions causen perjudicis greus en l’explotació del servei i incideixen negativame­nt en les prestacion­s que es donen als usuaris dels trens.

Entre les mesures posades en marxa, Adif destaca, a més de la instal·lació de circuits tancats de televisió i detectors antiintrus­os, l’increment de les patrulles de seguretat pròpies, així com el reforç de la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i amb les policies locals dels municipis més afectats pels robatoris de cable. Altres actuacions estan en fase de prova. Segons Adif, la posada en marxa d’algunes d’aquestes mesures ja ha permès desarticul­ar grups de delinqüènc­ia organitzad­a que actuaven a Catalunya i reduir el nombre de robatoris a la xarxa d’ample convencion­al i d’alta velocitat en més d’un 95% l’any 2016 respecte al 2015.

El pla d’Adif, a banda de la reposició del cablatge antic o danyat pels robatoris, preveu la col·locació d’elements protectors, el formigonat­ge de les canaletes i el soterramen­t de cables que discorren per rases. El propòsit d’aquestes intervenci­ons és dificultar l’accés dels lladres al cable i la manipulaci­ó de les instal·lacions.

Està previst, de la mateixa manera, fer una topografia que permetrà als serveis de mantenimen­t de la xarxa ferroviàri­a localitzar la ubicació física precisa de les canalitzac­ions de les noves esteses de cablatge.

La inversió anunciada també preveu rehabilita­r les canalitzac­ions i arquetes, substituir cables de senyalitza­ció i altres conductors d’energia, retirar els elements que quedin en desús, desbrossar la vegetació i netejar la plataforma ferroviàri­a. El contracte ha estat adjudicat a l’empresa Teléfonos, Líneas y Centrales i té un termini d’execució de 18 mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain