La Vanguardia (Català)

Catalunya escalfa motors per a la marxa prorefugia­ts

Un centenar d’alcaldesse­s i regidors demanen que la manifestac­ió de dissabte sigui “la més important d’Europa”

- D. MARCHENA

En un lloc carregat de simbolisme, un centenar d’alcaldesse­s i representa­nts municipals de Catalunya van demanar ahir més poder per a les ciutats i que s’acabi d’una vegada la “vergonyosa passivitat” dels estats en la crisi dels refugiats. Davant una Mediterràn­ia presa ahir per banyistes àvids de sol i per surfistes, al costat d’un tètric monument que recorda que en altres indrets aquest mateix mar s’ha convertit en la fossa comuna de milers de persones, Casa Nostra Casa Vostra va fer una nova demostraci­ó de força, a tres dies de la manifestac­ió que amb el lema de “Prou d’excuses, volem acollir ja” recorrerà Barcelona dissabte.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, va donar suport a l’acte de Casa Nostra Casa Vostra, juntament amb les seves col·legues de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat de Vallès i Barcelona, les alcaldesse­s Dolors Sabater, Núria Parlon, Mercè Conesa i Ada Colau. També hi van anar desenes de representa­nts del món local i del Fons Català de Cooperació al Desenvolup­ament. Tots van reclamar que els ajuts econòmics que la UE destina a l’acollida s’inverteixi­n a les ciutats, que fan el que no fan els estats amb recursos propis. També van fer vots perquè la marxa, que començarà a les 16 hores a la plaça Urquinaona, sigui la més important que s’hagi fet mai a Europa a favor dels refugiats i del dret a l’asil.

Els parlaments van ser pròdigs en titulars. “No hi ha opció: o acollim o acollim” (Juli Fernández). “Europa ha de recuperar els seus valors fundaciona­ls” (Dolors Sabater). “L’ONU hauria de donar lloc a una aliança més efectiva, les Ciutats Unides, per lluitar contra les guerres” (Núria Parlon). “Europa hauria de sancionar amb severitat els estats que no compleixen les seves promeses, com ara Espanya, que va dir que acolliria 15.000 refugiats i no n’ha rebut ni mil” (Mercè Conesa). “Que el nostre crit de dissabte arribi a tot Europa perquè s’obrin fronteres i s’estableixi­n vies segures” (Ada Colau, que va emocionar l’auditori quan va llegir paràgrafs del pregó infantil de Santa Eulàlia, en què els nens van demanar “camps sense reixes”).

Tot això es va poder sentir ahir, a la platja de la Barcelonet­a, al mateix lloc on s’acabarà la manifestac­ió, al costat del monòlit que recorda el constant i imparable degoteig de morts a la Mediterràn­ia. Des de començamen­t d’any ja són 258; el 2016 van ser almenys 5.079.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Alguns dels representa­nts municipals que van participar en l’acte
CÉSAR RANGEL Alguns dels representa­nts municipals que van participar en l’acte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain