La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9642

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Xisclat en un míting de l’expresiden­t Lula. Perplexita­ts quasi musculars. 2 Els ho oferien de franc. Trenco un os o una norma. 3 Ens cal per respirar. Grinyolo. Parella de romans. Company de tònic. 4 L’ullal arranat de dalt. Disminuïts, igual com la superfície lliure d’una vela quan la lliguen. Queda sense vocalitzar. 5 Aparca el cotxe i s’endú el gos. Al final, sempre consumiu. Continuà pensant en el Noi del Sucre. 6 Raresa d’ateu assolellat. Els clavaran una bona allisada. Res d’ordre! 7 El principi d’una gran enemistat. Empresonad­a per fer anar principis reactius. Aquesta és el seu monarca. 8 Porter de palau. Apèndixs del rostre que sovint es fan servir com a sinònim de pebrots. La més vibrant. 9 Cant funeral romà, mescla de lamentació i de pregària per un difunt. Mec i agitat. El circ mai no és complet. 10 Ens cal per respirar. La consonant que borda. Llueix. Estació de servei al bell mig del desert. 11 Mil cent cinc (o u). Ajornar el final del programa vespertí. Boa decapitada. 12 cop violent. L’emoticona que els valencians han aconseguit universali­tzar. Res no és. 13 Trossos molt petits que es treuen des les peces de suro per dissimular­ne algun defecte. Helvètica per tots quatre cantons. 14 T’encaparrav­es en un tema. Sobirans russos.

VERTICALS 1 Xisclareu plorosos en un funeral. Encabeixo tot el que puc a l’interior d’un recipient. 2 Sempre sona per damunt del sol. Proveeixin de barres. Alopècic. 3 La campaneta a la gargamella. El fas afusellar. 4 Al capdavall del Paral·lel. Dues de vibrants. La consonant que comença a enamorar-nos. Així comencen tots els aperitius. 5 Escuat proessiona­l. Vagaregi pels records de Batasuna. Comentari sarcàstic amb el punt just de llimona. 6 En unt res i no res. Marge perifèric d’una cosa. El més elevat de totes les tecles del teclat. Comença a eixorivir-se. 7 Faran la feina de les puntaires. Període de temps que agita el sèpal. 8 Armadura verda. Transpira. Porta cap a sobrevent el puny baix d’una vela baixa. Sofre.

9 Fusta que crema fàcilment, ideal per fer atxes. Arribades al món.

10 Les morts dels hòbits. Els desendreça­ts. En un cert sentit, una tieta de Delibes. 11 Sodi social. M’amorrio al bestiar. Embelleixi­s. 12 Començo a fer la ingesta. Xerinola. Casa sense sostre. 13 Actituds morals, sigui quina sigui l’etiqueta. El prefix que remet a més directrius europees. Senyor.

14 Explori el fons del mar sense anarhi. El deixaràs caure sense saber quina doctrina defensava l’arrianisme.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain