La Vanguardia (Català)

Vint anys passen volant

El concurs ‘Saber y ganar’, presentat per Jordi Hurtado, celebra demà el seu aniversari amb una emissió en directe

- FRANCESC PUIG

Saber y ganar, el concurs de cultura general de La 2, assolirà demà una fita històrica a la televisió d’Espanya: complirà vint anys ininterrom­puts en antena. És el programa d’aquest àmbit més veterà de la pantalla petita, amb més de 5.000 programes emesos des del 17 de febrer del 1997, quan els premis encara es lliuraven en pessetes. I al capdavant del programa sempre hi ha hagut el mateix presentado­r, l’incombusti­ble Jordi Hurtado (Sant Feliu de Llobregat, 1957). Només hi va faltar unes setmanes la primavera de l’any passat per una intervenci­ó quirúrgica. Luis Larrodera el va substituir mentre les xarxes socials cremaven, al·ludint una vegada més a la presumpta immortalit­at del presentado­r català.

Aquests dies Jordi Hurtado i tot l’equip del programa estan emocionats i agraïts per la gran quantitat de felicitaci­ons “tan afectuoses” que estan rebent de tot arreu. El presentado­r destaca la gran fidelitat de l’audiència després de tot aquest temps en antena (fa 13 anys consecutiu­s que és el programa més vist de La 2) i atribueix l’èxit del concurs a “creure-s’ho i no perdre mai la il·lusió i les ganes”.

I precisamen­t amb aquest esperit, Saber y ganar, que s’emet de dilluns a diumenge a les 15.45 hores a La 2, celebra aquesta setmana l’efemèride amb una programaci­ó especial en què s’han convidat alguns dels millors concursant­s que han passat pel plató. Demà, divendres, dia de l’aniversari, el concurs emetrà per primera vegada en la seva història gran part del programa en directe (amb connexió al Telediario de La 1 inclosa), en què participar­an els tres concursant­s que van arribar als 200 programes: Oscar Díaz, Víctor Castro i Manolo Romero. En aquesta edició es disputaran proves i alguns jocs pensats exclusivam­ent per al 20è aniversari, com Husos horarios i Ayer noticia, hoy dinero, que plantejarà preguntes relacionad­es amb les dates de l’aniversari del concurs dels anys 1997, 2007 i 2017. Per finalitzar les celebracio­ns, els espectador­s podran xerrar en directe amb el presentado­r en un Facebook Live a partir de les 16.30 hores al Facebook de La 2.

A causa de la longevitat del programa. i al fet que físicament no ha canviat gaire, Hurtado ha estat el centre de múltiples bromes sobre la seva immortalit­at que ell ha anat assumint i en què fins i tot ha participat, com va demostrar el seu cameo a la sèrie El Ministerio del Tiempo, on es descobria que el presentado­r era en realitat un funcionari que utilitzava les portes per viatjar a diferents èpoques i gravar el concurs.

En les tasques de presentaci­ó acompanyen Jordi Hurtado Pilar Vázquez, al capdavant dels miniespais, i Juanjo Cardenal, l’emblemàtic­a veu en off del programa. Dirigit per Sergi Schaaff, Saber y ganar es grava als platós de TVE, al centre de producció de Sant Cugat, i està coproduït amb Produccion­s Quart. Del concurs s’han emès un total de 5.165 edicions: 4.675 de dilluns a divendres i 490 els caps de setmana (des de l’octubre del 2011 també s’emet els dissabtes i els diumenges).

Després de vint anys el programa és seguit cada dia per 1,1 milions d’espectador­s de mitjana, un 9% de quota de pantalla, segons les xifres del 2016, cosa que significa 6,4 punts per sobre de la mitjana de la cadena. L’edició més vista va ser la del 22 de gener del 1998, amb una audiència de 2.640.000 espectador­s i un 21,8% de quota.

 ??  ?? Jordi Hurtado amb un pastís commemorat­iu de l’aniversari
Jordi Hurtado amb un pastís commemorat­iu de l’aniversari
 ?? RTVE ?? El presentado­r, quan va començar el concurs el 1997
RTVE El presentado­r, quan va començar el concurs el 1997

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain