La Vanguardia (Català)

Si vols, pots

ANTONIOMAT­ACHANA (1928-2017) Empresari, fundador i president del grupMatach­ana

-

Fa uns dies s’anunciava amb el títol L’impacte positiu de les empreses familiars: responsabi­litat, resiliènci­a i regeneraci­ó la presentaci­ó a Espanya del pròxim congrés de l’empresa familiar internacio­nal de la Family Business Network (FBN), la xarxa mundial més important d’empreses familiars.

La notícia coincideix amb la mort a Barcelona d’Antonio Matachana Fernández (als 88 anys), fundador i president del grupMatach­ana, una empresa familiar creada el 1962 que, des de Navarra i Barcelona, és un referent mundial al sector de l’esterilitz­ació i control d’infeccions. Avui és present en 110 països dels cinc continents. El 1982, quan el nostre país organitzav­a el seu Mundial de futbol, aquest apassionat i entranyabl­e emprenedor iniciava les seves primeres exportacio­ns a Europa i Llatinoamè­rica.

Deu anys més tard el somni de la internacio­nalització es convertia en realitat amb el desembarca­ment a França i l’Argentina. El 2000 es concreta l’adquisició de l’empresa Webeco a Hamburg. El 2007 obren les portes a Malàisia. El 2010 s’inaugura un nou centre de producció a Castelldef­els i el 2012 es compleix el 50è aniversari. Fa només dos anys, Matachana Group consolidav­a la seva expansió internacio­nal amb noves filials als Estats Units i Àsia.

L’èxit d’aquest projecte familiar i d’altres tenen molt a veure no només amb la visió del fundador, sinó amb la seva capacitat per entusiasma­r, motivar i valorar els seus treballado­rs. Una de les seves frases preferides era “si vols, pots”, i vistos els resultats l’Antonio va voler i va poder, no sense dificultat­s, òbviament. Seria interminab­le la llista de projectes empresaria­ls familiars que han mort per problemes com la fiscalitat, la successió o la mida.

El seu gran amor va ser la seva dona, la Milagros, que el va acompanyar fins a l’últim dia i va ser el seu gran baluard amb els seus 16 nets. La seva gran passió era la seva família i, com a conseqüènc­ia, la seva empresa familiar. De fet, alguns deien que tenia set fills: “Arancha, Amaya, Juan Antonio, Marta, Manuel, Patti... i el grupMatach­ana”. Els seus valors humans transcendi­en el seu àmbit familiar i convertien el seu lloc de treball en un lloc on desplegava com volia la seva sensibilit­at i severitat, la seva empatia i fermesa, i la seva saviesa natural d’empresari fet a si mateix. Dels d’abans. Res no el frenava, amb crisi o sense.

Va començar a treballar als 14 anys per obligació però també per compromís i devoció (en aquest cas, per tirar endavant la seva mare vídua i el seu germà petit). La seva formació a la “universita­t de la vida” –com solia dir– va establir les bases sobre les quals des d’aquella humilitat de qui parteix del no-res va forjar una personalit­at devastador­a, oberta al món i dotada d’una curiositat permanent alhora que una voluntat fèrria per aprendre i progressar.

Va destacar la seva lleialtat a la família, als seus empleats o, més ben dit, als seus col·laboradors, com li agradava dir-los. I, finalment, la seva capacitat innovadora. Pioner en l’àrea de les instal·lacions d’hostaleria i sobretot en el camp de l’esterilitz­ació, on ha portat el seu nom a competir amb les firmes mundials més importants. Sempre va basar el seu lideratge en l’exemple, la coherència i l’autoexigèn­cia. Va portar a les últimes conseqüènc­ies la frase “viu com penses o acabaràs pensant com vius”.

No va deixar de somiar fins al final i sempre va centrar la base de l’èxit a tenir en cada etapa un equip d’experts meticulós, il·lusionat, ambiciós, creatiu i, per damunt de tot, compromès.

La seva força va estar des del principi a demostrar que la veritable felicitat no és viure al cim de la muntanya sinó la manera de pujar-la. I ell ha conquerit l’últim cim, el que més li importava: veure la seva família unida i el seu llegat sòlid i més viu que mai en mans dels seus fills. / Redacció

L’empresa familiar que va crear el 1962 és un referent mundial en l’esterilitz­ació i el control d’infeccions

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain