La Vanguardia (Català)

Els callats parlen a Blanquerna

- Fernando García

Visc en un país malalt”. Amb aquesta frase rotunda comença la novel·la El sanatorio (ED Libros), de la barcelonin­a Nuria Amat. L’obra, que és de ficció però es publica en una col·lecció d’assaig per la forta connexió que té amb l’actualitat, es va presentar ahir a Madrid. En van fer la glossa els periodiste­s José Antonio Zarzalejos i José Andrés Rojo, i també va acompanyar l’autora el jurista Francesc de Carreras, en el seu cas com a notori assistent.

Els protagonis­tes d’El sanatorio són –s’indica de seguida al llibre– els “callats” o víctimes silents dels excessos de nacionalis­mes i populismes. Malgrat que no s’esmenti, Catalunya és l’escenari implícit però evident del que es diu, es denuncia i es lamenta (però és extensible als Estats Units de Donald Trump, la França de la puixant Marine Le Pen i el Regne Unit del Brexit). I, tot i això, la presentaci­ó es va fer a la llibreria Blanquerna, centre cultural de la Delegació del Govern a Madrid i, per tant, en territori en teoria hostil per a tota la militància antinacion­alista.

L’acte va ser discret, això sí, amb l’assistènci­a de tot just una dotzena de cronistes culturals i sense públic. En les primeres intervenci­ons, a càrrec de Rojo i de l’editor d’ED Libros, Fèlix Riera, el quid de la qüestió es va tractar amb summa prudència; en clau acadèmica, potser diplomàtic­a, en considerac­ió als amfitrions. I sense al·lusions gaire directes al conflicte al voltant del procés.

Fins que va arribar el torn de Zarzalejos, col·laborador d’aquest diari i poc amic de la radicalita­t identitàri­a al marge d’on es pugui manifestar: a la seva terra, el País Basc –d’on ahir va dir que no va marxar per gust, sinó com a part d’una “diàspora”–, al Madrid de la nostàlgia centralist­a o a Catalunya.

“Estem defugint el nucli de la qüestió”, va declarar l’escriptor bilbaí després de les cauteloses al·locucions dels altres presentado­rs. “Aquest llibre –va continuar– és un crit d’angoixa colpidor quan les coses ja han anat molt lluny a Catalunya”. La novel·la s’hauria de considerar “una advertènci­a” de qui gaudia de la vida en “un país cosmopolit­a que s’ha convertit en un espai de sanatori”: el d’uns “malalts inoculats pel virus patri”, va afirmar. “Atenció, que el que sembla controlat es pot descontrol­ar”.

Amat va beneir la interpreta­ció de Zarzalejos i es va definir a si mateixa com una “torracollo­ns de la literatura” a Catalunya. Va assenyalar que el seu llibre neix d’“una situació de solitud” dels catalans “callats”, que pateixen “l’abandoname­nt i la incomprens­ió involuntàr­ia” dels espanyols. I va matisar que ara mateix la pressió del nacionalis­me i l’independen­tisme “ha baixat una mica” respecte de la que es notava fa dos o tres anys.

Riera va considerar “un bon símptoma” que la presentaci­ó s’hagués pogut fer a Blanquerna. Va afegir que el responsabl­e actual de l’entitat, Ferran Mascarell, sempre l’ha tractat bé. I els representa­nts del centre que van rebre els participan­ts van subratllar la “normalitat” amb què cal prendre aquestes coses. “Pluralisme i diàleg”, van defensar. I ho van complir.

Nuria Amat presenta a la Delegació del Govern a Madrid ‘El sanatorio’, una denúncia dels excessos nacionalis­tes

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Els periodiste­s Rojo (esquerra) i Zarzalejos van acompanyar Amat
EMILIA GUTIÉRREZ Els periodiste­s Rojo (esquerra) i Zarzalejos van acompanyar Amat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain