La Vanguardia (Català)

Dos blocs de pisos, dos museus i un espai públic opten al premi Mies

-

Dos blocs de pisos, dos museus i un espai públic són els cinc projectes finalistes del premi d’arquitectu­ra contemporà­nia de la Unió Europea Mies van der Rohe 2017. Concretame­nt els selecciona­ts, que van ser revelats ahir a Barcelona, són els blocs Ely Court (Londres), d’Alison Brooks, i DeFlat Kleiburg (Amsterdam), d’NL i XVW; els museus, Rivesaltes Memorial (sud de França), de Rudy Ricciotti, i Katyn (Varsòvia), de BBGK, i els Kannikegar­den (Ribe, Dinamarca), de Lundgaard & Tranberg.

En total es van presentar a aquesta edició del premi 355 edificacio­ns. En una primera selecció se’n van elegir quaranta, entre les quals figuraven tres obres fetes per autors espanyols, una de Bonell/Gil i Peris/Toral, una altra d’HArquitect­es i una tercera de Mansilla/Tuñón, però cap no ha passat a la selecció final. El jurat ha apreciat un augment en el nombre dels edificis d’habitatges que aspiren al premi, al voltant d’un 20% del total. De tota manera, el grup majoritari, amb un 54%, continua sent el dels equipament­s socials (ja siguin centres educatius, culturals, sanitaris...).

Segons l’arquitecte britànic Stephen Bates, president del jurat, elegir una sola obra d’una llista tan àmplia ha estat una tasca “ridículame­nt difícil”. Per això va ser doblement necessari establir un criteri de selecció sòlid, que en aquest cas estava relacionat amb “la necessitat que l’arquitectu­ra contemporà­nia s’engrani en l’espai i la història de les ciutats” on s’aixeca. “No som partidaris de l’arquitectu­ra autorefere­ncial i sí de la que es resisteix als embats de la globalitza­ció. No som partidaris de l’arquitectu­ra que desconside­ra la importànci­a del lloc, ni de la que relega el paper de l’arquitecte i aposta per la industrial­ització (...) En suma, no hem fet la selecció tenint en compte criteris polítics, sinó provant de premiar la qualitat dels projectes”.

El guanyador d’aquest premi Mies van der Rohe es donarà a conèixer el dia 16 de maig a Brussel·les. La cerimònia de lliurament se celebrarà deu dies després, el 26, al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

Al jurat, juntament amb Bates, s’integren Gonçalo Byrne, Malgorzata Omilanowsk­a, Pelin Dervis, Dominique Jakob, Juulia Kauste i Peter Cachola Schmal.

El premi Mies, que es concedeix cada dos anys, està considerat com el principal guardó de la disciplina a escala europea, i distingeix el millor projecte dels dos últims anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain