La Vanguardia (Català)

Llegint Mendelssoh­n

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra inicia el cicle al Palau amb Roger Casamajor

- JUSTO BARRANCO

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), fundada i dirigida per Gerard Claret, arrenca aquesta nit el seu ja tradiciona­l cicle al Palau de la Música i ho fa amb un concert en què inicien el projecte de fer la integral de les simfonies per a corda de Mendelssoh­n –tocaran l’1, 3, 5 i 9– i a més l’actor Roger Casamajor llegirà, entre simfonia i simfonia, poemes i cartes del compositor romàntic que contextual­itzaran les seves inquietuds artístique­s. I també els problemes de la seva època: una de les cartes, del seu pare, explica per què la família va canviar el cognom Mendelssoh­n, d’origen jueu, per Bartholdy, en un temps d’antisemiti­sme.

Claret explica que el projecte de la integral de les 12 simfonies per a corda de Mendelssoh­n es farà al llarg de tres anys i recorda que són simfonies fantàstiqu­es, de joventut, escrites entre els 12 i 14 anys, “però que per a una orquestra de corda no deixen de ser un repte”. “Es parla molt de Mozart com a nen prodigi però Mendelssoh­n no té res a envejar. Està catalogat en el romanticis­me però aquestes simfonies són molt clàssiques, inspirades fins i tot en el barroc. Tècnicamen­t, estilístic­ament i artísticam­ent són molt interessan­ts per a nosaltres en aquest moment”, assenyala el violinista i director.

A més, explica que en el cicle que inicien avui hi haurà un canvi important: per primera vegada convidaran un altre concertino director que no sigui Claret. Serà el 23 de març quan Abel Tomàs, del Quartet Casals, dirigirà l’ONCA amb obres de Mozart i Arvo Pärt.

 ??  ?? ONCA
PALAU DE LA MÚSICA. 20 HORES
ONCA PALAU DE LA MÚSICA. 20 HORES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain