La Vanguardia (Català)

Luis Enrique no té xarxa

- Joan Josep Pallàs

El Barça de Luis Enrique ha perdut futbol, nervi, energia i ànima, i recuperar tot això de cop i volta constituei­x un repte majúscul que s’assembla més aviat a un impossible. Derrotes com la de París assoleixen categoria de zona catastròfi­ca, no són qualsevol cosa, deixen una brutícia de què és difícil desprendre’s. De fet, ja hi ha hagut conseqüènc­ies. Òbviament, a l’entorn, nerviós en el seu estat natural i histèric després del naufragi parisenc, però també dins el vestidor, recinte perfectame­nt habitable fins que els resultats fallen. És llavors quan els baixos instints surten a la superfície. Dins aquest escenari encaixen les ingrates declaracio­ns de Sergio Busquets a peu de camp després del partit, qüestionan­t la preparació prèvia de l’entrenador, i la seva inadequada resposta davant el periodista Jordi Grau quan li va preguntar amb educació i instint periodísti­c per aquesta qüestió, entre d’altres. Aquestes ferides, obertes amb les pulsacions disparades, no cicatritze­n fàcilment ni amb les palpitacio­ns en repòs.

Els jugadors miren sense dissimular cap a l’entrenador i propaguen els seus dubtes cap a l’exterior (tenen recursos per fer-ho, els de tota la vida, la bunqueritz­ació s’esfuma de sobte en aquests casos), i l’entrenador, en posició de debilitat pel resultat de la Champions i el seu contracte (s’acaba aquest estiu), passa a ser assenyalat. La responsabi­litat de la desfeta de l’àrea tècnica existeix, també la tenen els jugadors, però ells no la volen. Tenen més poder.

La tercera temporada de Luis Enrique estava sent pitjor que les dues anteriors. La irregulari­tat era un símptoma que els fets de París han elevat a crisi, la segona que afecta l’equip blaugrana des de l’arribada de Luis Enrique. La primera es va resoldre a temps, però la segona té mala solució i pitjor aspecte. Entremig dels dos episodis seria un pecat esborrar l’excel·lent Barça construït per l’entrenador asturià, fet a la seva imatge i semblança, com li va ser encarregat, vigorós, futbolísti­cament versàtil (verticalit­zat sense perdre el fil argumental estilístic) i en especial compromès col·lectivamen­t sobretot a l’hora d’assumir la pressió al camp contrari, senya d’identitat robada ara pels seus adversaris, que l’han acabat despullant. El PSG d’avui és el Barça de fa dos anys, pletòric, ric tàcticamen­t, aclaparado­r amb pilota i sense, convençut del seu camí. El de Luis Enrique ha perdut aquestes virtuts, és una ombra del que va ser. Les seves peces vitals s’han anat rovellant i les noves no han reparat cap avaria. La seva aposta per André Gomes l’ha condemnat i el forat negre del lateral dret s’ha confirmat com un drama així que s’ha entrat a competir a l’Europa real, la realment exigent. La “pressió després de pèrdua” era el primer manament i el grup, desmemoria­t i mandrós, l’ha oblidat. El trident, la solució a tots els problemes, va intervenir a París de la següent manera: Neymar va trigar quatre minuts a canviar-se de bota, Messi va perdre una pilota i no va córrer cap enrere per recuperar-la, i Suárez va fallar a la tanca en el xut de l’argentí Di María.

Se li demana a la premsa, equivocada­ment, que remi a favor oblidant la seva veritable funció, però és obvi que a Luis Enrique, en general, ningú no l’auxiliarà mediàticam­ent en aquest embolic en què s’ha ficat perquè ha desestimat qualsevol complicita­t de manera deliberada. En això Pep Guardiola sempre va tenir quilòmetre­s d’avantatge, vestit de curt i després amb americana i corbata. A Luis Enrique sempre se l’ha esperat a la cantonada, en alguns casos fes el que fes, perquè persisteix un fonamental­isme nociu que no admet intrusos.

La directiva del club tampoc no té el perfil de duresa que exigeix la situació. Ni tan sols per donar suport a l’entrenador, perquè els futboliste­s són els que governen des de fa temps. Luis Enrique va instar la junta a parlar del seu contracte l’últim

Aquesta segona crisi té més mal aspecte: li arriba després d’errors propis i amb pocs suports

Les paraules de Busquets sobre la mala preparació del partit obren una ferida que fa de mal curar

La directiva recorre a la tàctica Rajoy: el tema es podrirà o se solucionar­à sol, i Lucho acabarà contracte

dia, de manera que estan alliberats d’aquesta pressió perquè difícilmen­t ara l’entrenador voldrà continuar. La tàctica Rajoy s’imposa, deixar que les pròximes setmanes es redreci el rumb o es podreixi la situació. Aspirar a aconseguir que la Lliga no s’escapi per l’aigüera portats per l’empenta de la inèrcia negativa. Arribarà un punt que llavors serà hora de buscar un nou entrenador. Messi, que té el desig de quedar-se, estarà atent als esdevenime­nts.

El problema és el futur a mitjà i llarg termini. Luis Enrique s’ha distingit per ser un gran entrenador de present, no va pretendre mai transcendi­r ni pensar en quin llegat deixaria al seu successor. Per sota el Barça B fa servir un 4-4-2 i no amaga el seu resultadis­me, mentre que els fitxatges, exceptuant-ne Umtiti, Cillessen i Denis Suárez, no semblen aprofitabl­es com a titulars del demà. La temporada es farà llarga. El temor és que tot el que hagi de venir més enllà ho sigui també.

 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? Luis Enrique donant instruccio­ns
FRANCOIS MORI / AP Luis Enrique donant instruccio­ns
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain