La Vanguardia (Català)

La seguretat a les pistes

Les estacions fan baixar les allaus de manera preventiva després d’una nevada

- ELISABETH ESPORRÍN Barcelona

La neu ha tornat a cobrir de blanc la cara sud del Pirineu. L’última pertorbaci­ó, amb vents humits de l’est, va deixar nous gruixos de més de mig metre. Amb un nivell de 4 sobre 5 a l’escala europea de perill d’allaus, les pistes es van veure obligades a tancar diverses àrees i fer baixar la neu de manera controlada abans d’obrir-les.

Esquí sí, però amb precaució. L’última nevada ha propiciat una capa nival inestable. Es tracta d’una neu pesant que s’acumula en forma de congesta pel vent i que es pot trencar fàcilment amb el pas dels mateixos esquiadors i desencaden­ar les allaus de placa, tal com va passar aquesta setmana a l’estació francesa de Tignes. Per això es desaconsel­la l’esquí de muntanya en aquestes àrees de muntanya fins que s’estabilitz­i la neu.

A fi de garantir la seguretat dels usuaris a les pistes d’esquí, les estacions tenen un protocol d’actuació davant els estadis de nevades. Enric Serra, director de Vallter 2000, explica que “ahir es va fer una acció preventiva amb explosius als punts d’entrada a l’estació i a prop de la carretera”. I afegeix que “s’actua conjuntame­nt amb l’Institut Cartogràfi­c i Geològic de Catalunya (ICGC). I per això mateix es fa una anàlisi geogràfica dels punts que puguin afectar pistes i instal·lacions”.

La cosa canvia fora de les àrees esquiables. Tot i que limiten amb les pistes, són zones de muntanya que no formen part de les estacions. “L’actuació de prevenció d’allaus s’activa només a la mateixa estació”, continua dient Serra.

A Espanya no hi ha cap legislació que reguli la pràctica del forapista més enllà del propi domini. Tot i això, les estacions ofereixen la informació del risc d’allaus de manera molt específica. “Des de l’estació s’avisa amb pancartes els usuaris del perill que suposa sortir fora de les zones abalisades, i del risc que assumeix cada esquiador en cas d’obviar les indicacion­s”, conclou Serra.

Amb Protecció Civil de la Generalita­t, a través de pla Allaucat, l’ICGC emet diàriament el butlletí de perill d’allaus. Igualment, ha editat el tríptic Atenció amb les allaus, una informació que mira de conscienci­ar els aficionats dels factors naturals de risc que procura l’activitat a la muntanya.

I tot i que el risc zero a la muntanya no existeix, cada vegada són més les pistes que ofereixen itineraris de muntanya abalisats i controlats pel centre mateix. Unes àrees que s’obren quan les condicions són propícies. Finalment, es recomana l’ús de detector de víctimas d’allaus (DVA), pala i sonda, tenir una asseguranç­a d’accidents i a més portar instal·lada al mòbil alguna app com ara My 112 o Alpify.

Amb el perill natural de la muntanya, cal estar atent al butlletí d’allaus abans de sortir fora de les pistes

 ?? VALLTER 2000 ?? Vallter acumula més de 50 cm nous
VALLTER 2000 Vallter acumula més de 50 cm nous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain