La Vanguardia (Català)

“Va ser un error fer fora Rato”

- Manel Pérez

Luis de Guindos, el ministre d’Economia, i Luis María Linde, el governador del Banc d’Espanya, van expressar ahir durant les seves sengles compareixe­nces al Congrés una coincidènc­ia formal que envolta una profunda discrepànc­ia de fons. Els dos es van mostrar d’acord que havia arribat el moment de fer un balanç profund de la crisi bancària espanyola i el seu tractament, tant des de la perspectiv­a política com de l’actuació dels reguladors, especialme­nt la del Banc d’Espanya. Fins aquí l’acord.

Ara bé, ja es pot avançar que no hi haurà convergènc­ia d’idees en el contingut d’aquesta revisió del succeït. Segons el parer del ministre, l’actuació política davant la crisi financera va ser desastrosa. A les hemerotequ­es, i en la memòria de molts ciutadans, hi ha impresos els discursos de l’expresiden­t Zapatero, el més sonat davant els commociona­ts banquers de Wall Street, deu dies després de l’enfonsamen­t de Lehman Brothers, el setembre del 2008, presumint de la solvència dels bancs i caixes espanyols.

I sense ànim d’esmena, per salvar aquella filosofia, encara tres anys més tard, el govern Zapatero va engegar la màquina de la falsària sortida a borsa de Bankia el juliol del 2011. Buscant, i aconseguin­t, la complicita­t de l’elit econòmica del país, l’anomenat Ibex-35, convençut que era l’única alternativ­a al rescat.

Aquesta és la història que vol recuperar Guindos. Amb l’afegit que l’ideòleg i maquinista d’aquella operació d’encobrimen­t de la fallida de Bankia va ser el llavors governador del Banc d’Espanya

Guindos i Linde volen fer balanç de la gestió de la crisi, però busquen conclusion­s diferents

i ara investigat Miguel Ángel Fernández Ordóñez, amb qui el ministre va protagonit­zar una curta però molt cruenta guerra sobre el sanejament del sector financer.

Esclar que en aquest relat de Guindos falta incorporar-hi alguns protagonis­tes més. Alguns d’incòmodes per a ell. Des del president del Govern, llavors només líder del PP, Mariano Rajoy, fins a l’expresiden­ta de Madrid, Esperanza Aguirre, sense el plàcet de la qual Rodrigo Rato no hauria arribat a la presidènci­a de Caja Madrid, després Bankia, ni s’hauria produït la sortida a borsa, passant per altres barons territoria­ls del partit, com el valencià Olivas amb Bancaja, que també

van aportar les seves caixes a la temerària operació que pretenia donar lloc a l’alternativ­a madrilenya a La Caixa catalana.

A l’altre costat, Luis María Linde intentarà que del balanç de la gestió de la crisi bancària en surti una responsabi­litat molt més limitada, i positiva, del Banc d’Espanya. Esgrimint precisamen­t la polititzac­ió de les caixes, el control que sobre elles exercien les comunitats autònomes. Una tenalla que va impedir al Banc d’Espanya emprendre accions radicals, com la seva completa privatitza­ció, objectiu declarat d’Ordóñez des d’abans de ser governador i per al qual gairebé va aconseguir el plàcet de Zapatero.

El problema de Linde, tot i això, es resumeix en les paraules que, després de la intervenci­ó de Bankia, el juliol del 2012, va pronunciar Fernández Ordóñez al Congrés: “Va ser un error fer fora Rato... No calia destituir Rato. És una personalit­at important en el context internacio­nal, una cosa que sempre ajuda, i que ha heretat una situació...”.

En els dies previs a la intervenci­ó i nacionalit­zació de Bankia, Fernández Ordóñez i Rato s’havien convertit en companys d’aventura i còmplices. El primer, per intentar portar a bon port una estratègia que s’enfonsava amb cada nou aturat provocat per l’economia espanyola. El segon, per continuar gestionant Bankia com un cortijo.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain