La Vanguardia (Català)

El Suprem obliga a tornar les clàusules terra anteriors al 2013

L’Alt Tribunal fa seva la doctrina de la justícia europea

- Madrid

El Tribunal Suprem (TS) va decidir ahir que els bancs han de fer front al cent per cent de les quantitats cobrades de més als clients amb clàusules terra declarades nul·les. D’aquesta manera, la justícia espanyola aplica per primera vegada la plena retroactiv­itat per fer front als cobraments indeguts i assumeix la doctrina de la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre aquest assumpte, en resposta a un recurs plantejat pel BBVA.

La pràctica habitual fins ara havia estat que les entitats només es considerav­en obligades a tornar el cobrat de més a partir del maig del 2013, el moment en què el Suprem va declarar nul·les les clàusules terra de diverses entitats, sempre que no s’hagués informat el client amb prou claredat i transparèn­cia. Des d’ahir, canvien les coses. El ple de la Sala Civil del Suprem va deliberar sobre el recurs del BBVA i va resoldre que el procedimen­t procedent és adaptar la seva jurisprudè­ncia sobre la retroactiv­itat de la nul·litat de les clàusules terra a a la sentència del desembre del tribunal de la UE.

Aquest pronunciam­ent del Suprem respon a la iniciativa del BBVA perquè establissi­n amb claredat les conseqüènc­ies de la resolució de la justícia europea. Aquesta entitat va voler saber si en el seu cas concret podia considerar-se l’assumpte com a cosa jutjada, ja que en la controvèrs­ia que va portar a la resolució de la Sala Civil del 2013 també va ser part afectada. D’altra banda, el BBVA considerav­a necessari establir si alguna de les accions de devolució podien estimar-se prescrites o caducades.

Aquest banc no va plantejar les coses com una operació de resistènci­a cap al pronunciam­ent de la justícia europea, sinó com una iniciativa per determinar millor les conseqüènc­ies que la sentència havia de tenir en el seu comportame­nt. El president del BBVA, Francisco González, va

El tribunal respon a un recurs del BBVA, que n’esperava el pronunciam­ent per pagar

manifestar al comentar la iniciativa que “tan aviat com el Tribunal Suprem interpreti aquesta resolució d’Europa, nosaltres procedirem de forma rapidíssim­a a tornar tots aquells diners a totes les persones que, lògicament, hi tinguin dret”. I ahir, davant l’anunci de la resolució del Suprem –el text de la qual es donarà a conèixer en els propers dies–, un portaveu de la mateixa entitat va afirmar que es respectarà i s’executarà el que estableix la sentència “sense reserves”. El BBVA esperarà en tot cas a conèixer el contingut literal de la resolució, precisamen­t per assegurar el seu millor compliment.

El mateix Francisco González va dir també en dies passats que l’impacte d’aquests pagaments podria situar-se al voltant dels 1.200 milions d’euros. Ja s’han proveït 577 milions aconsellat­s per un auditor independen­t.

Des de l’àmbit de les associacio­ns de consumidor­s es va expressar ahir satisfacci­ó per la resolució del Suprem, però també certa preocupaci­ó pels casos en què les entitats puguin argumentar que en el seu cas sí que es va complir amb el deure d’informar amb transparèn­cia, perquè això comportarà nous conflictes als tribunals. De fet, el mateix TS va rebutjar ahir un segon recurs que pretenia la nul·litat d’una clàusula terra de la Caja Rural de Terol, estimant que en aquest cas es va complir l’esmentat deure.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Les associacio­ns de consumidor­s es van mostrar ahir satisfetes per la decisió
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Les associacio­ns de consumidor­s es van mostrar ahir satisfetes per la decisió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain