La Vanguardia (Català)

Els estibadors desconvoca­ran la vaga i negociaran amb la patronal

Foment endarrerei­x una setmana l’aprovació de la reforma de l’activitat portuària

- Barcelona

El conflicte dels estibadors, que els últims dies semblava que havia entrat en un carreró amb la confrontac­ió com a única sortida, va trobar ahir una via d’escapament que el torna a portar a la negociació. Foment va oferir retardar una setmana l’aprovació de la reforma d’aquesta activitat portuària, inicialmen­t prevista per a la reunió del Consell de Ministres de demà, sempre que els sindicats desconvoqu­in les aturades de la setmana que ve i s’asseguin a parlar amb els empresaris aspectes clau en aquest contenciós i que, segons el parer del ministeri que dirigeix Íñigo de la Serna, es poden pactar en aquest marc laboral. Els representa­nts dels treballado­rs van recollir el guant i van anunciar que no exerciran el dret de vaga. La patronal també va dir que està disposada a aquest diàleg. El Ministeri d’Ocupació hi mitjançarà.

La pròrroga oferta per Foment parteix del convencime­nt que bona part de les reclamacio­ns dels estibadors –entre les quals les relatives a les condicions de les subrogacio­ns de treballado­rs– poden tractar-se per la via de la negociació col·lectiva entre els sindicats (Coordinado­ra Estatal de Treballado­rs del Mar, el majoritari, i CC.OO. UGT i CIG) i la patronal Anesco. Aquests aspectes no tenen cabuda en el reial decret llei que el Govern central ja té redactat i que ara vol aprovar el 24 de febrer, perquè, argumenta, la Comissió Europea no els acceptaria.

La reforma de l’estiba, recorda Foment, és conseqüènc­ia d’una sentència del Tribunal de Justícia de la UE de fa dos anys contrària a Espanya que obliga a liberalitz­ar la càrrega i la descàrrega als ports. La introducci­ó d’alguns punts defensats pels sindicats, especialme­nt la creació d’un registre de treballado­rs, va en contra de la decisió judicial, segons el ministeri.

Aquesta setmana de marge

El Govern central encara no té els suports parlamenta­ris necessaris per validar el decret

també obeeix que el reial decret llei, una vegada aprovat pel Govern, s’ha de validar a les Corts i, avui dia, no té el suport necessari dels grups parlamenta­ris. PSOE, Podem, Ciutadans, PNB, CiU, Esquerra Republican­a, Coalició Canària, Nova Canàries, Marea i Compromís han exigit a l’Executiu que s’esgotin les possibilit­ats per assolir un pacte i, així, s’eviti la paralitzac­ió de l’activitat dels ports i, en conseqüènc­ia, el proveïment de moltes empreses.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Contenidor­s al port de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Contenidor­s al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain