La Vanguardia (Català)

El treball domèstic aportaria un 23,4% al PIB

Les dones carreguen amb el 67% del temps dedicat a la llar

- SERGI RASO ESPRIU Barcelona

El PIB català creixeria un 23,4% si es comptabili­tzés la feina domèstica i d’atenció de persones. Així ho apunta un estudi presentat ahir a Barcelona per l’Observator­i Dona, Empresa i Economia (ODEE) en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD) que busca, segons la presidenta de l’ICD, Teresa Pitarch, “fer visible una feina que no té la valoració i remuneraci­ó necessàrie­s”.

L’estudi parteix de les enquestes d’ús del temps d’Idescat realitzade­s el 2003 i el 2011. Les dades del 2011 mostren que les dones dediquen 1 h i 52 m més que els homes a les tasques de la llar i família, mentre que dediquen 1 h i 2 minuts menys que els homes al treball remunerat. Segons Pitarch, “les dones han sortit a treballar fora de casa però els homes no hi han acabat d’entrar”. Les dades de les enquestes del 2003 i el 2011 van mostrar que en aquest període els homes van augmentar la seva dedicació a la llar 23 minuts mentre que les dones l’han reduït 20 minuts. Carme Poveda, directora d’anàlisi econòmica de la Cambra de Barcelona, ho va valorar afirmant que “s’està produint un reequilibr­i però avança encara massa lentament”.

Les dades del 2011 mostren que la població va dedicar 7.134 milions d’hores a les feines domèstique­s, de les quals el 67% s’atribueixe­n

L’estudi, que es presentarà a l’ONU, mostra que el salari de la dona podria créixer un 25%

a les dones i el 33% als homes. A preus del 2015, la remuneraci­ó de la feina a les llars catalanes ascendeix a 49.957 milions d’euros, dels quals 33.345 milions són aportats per dones i 16.612 milions per homes. El PIB català del 2015 va assolir 214.927 milions d’euros. Aquesta xifra passaria a 265.248 milions si es comptabili­tzés el treball domèstic no remunerat, cosa que suposaria un increment del PIB d’un 23,4%.

Per primer cop, un estudi així busca valorar l’impacte d’aquesta desigualta­t per a la dona. Crear un model igualitari passaria per augmentar les hores de treball remunerat de les dones en 2 hores i 45 minuts i les de feina domèstica dels homes 3 hores. Amb aquesta situació, els salaris bruts de les dones creixerien un 25% i s’evitaria l’impacte de 2.759 euros que crea aquesta desigualta­t en el seu salari anual. Segons Anna Mercadé, directora de l’ODEE, “arrossegue­m un model heretat de l’època industrial estructura­t en clau masculina” i “els governs haurien de legislar en clau de gènere”.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Les dones continuen molt lligades a les tasques domèstique­s
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Les dones continuen molt lligades a les tasques domèstique­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain