La Vanguardia (Català)

“D’aquí quinze anys serà il·legal que un humà condueixi”

Tinc 35 anys: la tecnologia em dona poder a mi i a qui vulgui aprendre. Vaig néixer al Nepal, però el meu pare va emigrar perquè jo estudiés. “Make America great again” és el passat: no interessa. Si creus que una cosa és impossible, la fas impossible. Ap

- LLUÍS AMIGUET

Com és el món que dissenya? És més humà. Sense pantalles. Perquè no és humà estar tot el dia enganxats a pantalles petites, mitjanes i grans de mòbils, ordinadors i television­s. Les desterrare­m de les nostres vides i molt aviat. Com? Tot el que vostè veu en pantalla avui ho estem dotant d’una tercera dimensió virtual i ho estem convertint en hologrames. I és que hem evoluciona­t per interactua­r amb un món en 3D i no en una pantalla com ara.

De vegades és millor que no et vegin, per això les videoconfe­rències no han triomfat.

Li asseguro que quan utilitzem formes hologràfiq­ues, el tecleig i la pantalla li semblaran fòssils i el 3D se li farà imprescind­ible. Així solucionar­em el problema de la pèrdua d’una dimensió. Altres coses no solucionen problemes i desapareix­eran, com l’Apple Watch.

Doncs a molta gent li agrada.

Eliminar les pantalles és necessari i respon a un problema, però comptar els passos que fas cada matí, com fa l’Apple Watch, no. Tu et lleves un matí en una altra ciutat i dius: “M’agradaria parlar amb els meus fills i veure’ls en 3D”. Però no dius: “Comptaré els passos que faig avui”. On veuré la nova realitat en 3D? Les cases s’aniran dissenyant per millorar l’experiènci­a 3D. L’altre dia vam veure un partit de futbol en un prototip de tres dimensions sobre una taula i vam poder elegir en cada moment on volíem ser del camp. Això serà habitual quan el sistema estigui perfeccion­at.

Com ho aconseguei­xen?

Associem codi software amb latitud, longitud...i, quan l’encreuamen­t es produeix, el món torna a ser en 3D i deixem de mirar-lo en una pantalleta per veure’l en qualsevol lloc.

Doncs el mirarem en l’aire.

Les implicacio­ns són enormes. Pensi que tot el nostre món avui gira sobre pantalles al voltant de les quals organitzem les nostres vides: sofàs, taules i cadires; interiors; escoles; cinemes; auditoris... Tot anirà canviant per experiment­ar el 3D.

Espero que sigui per bé.

Esclar que sí: serem humans de nou, però amb més capacitats.

Per exemple?

Sistemes operatius que quadren totes les nostres tasques per nosaltres: agendes en 3D que ens aniran coneixent cada vegada millor per ser les nostres secretàrie­s. Ara ja ens parlen i ens atenen i no es queixen mai. El món són dades? Som dades, sí. Ho hem estat sempre, com tota la realitat, per això podem millorar-la. Tot en aquest món és reductible a informació, per això podem modificar-lo.

Les màquines processen dades millor que nosaltres.

Per això condueixen millor que nosaltres també...sempre que no hi hagi cap humà conduint a la mateixa carretera. Les màquines s’entenen perfectame­nt amb altres màquines i no fallen, però no poden preveure el que farem els humans, perquè som imprevisib­les i els fem cometre errors.

Jo no tinc inconvenie­nt que un altre humà condueixi per mi.

Però en les empreses tecnològiq­ues tots sabem que d’aquí 15 anys serà il·legal que els humans condueixin. I ningú no ho trobarà a faltar.

Per què?

Per la mateixa raó que avui és il·legal conduir begut: per evitar accidents. Al volant, les nostres emocions poden provocar-ne. Fixi’s que vam començar conduint unes criatures emocionals: els cavalls; després els vam substituir per unes altres no emocionals, els automòbils; i ara ens substituir­em a nosaltres mateixos per ordinadors. I així s’hauran acabat els accidents.

Té sentit.

Podem fer amb el nostre temps coses molt més interessan­ts que conduir.

Milions de conductors aniran a l’atur.

Es crearan milions de nous llocs de treball de programado­rs, dissenyado­rs i creadors de tota mena d’experiènci­es en 3D que ens alegraran els viatges: moltes ara ni tan sols les imaginem, com ningú no s’imaginava que podríem veure el cinema en un carruatge fa 150 anys.

Destrucció creativa.

Això és: la tecnologia destrueix llocs de treball per després crear-ne més i millors. El carreter es converteix en camioner i ara serà programado­r de vehicles sense haver de passar-se la vida tancat a la cabina d’un camió.

També hi ha camioners feliços, avui.

De debò? L’inventor del robot aspirador es va especialit­zar en robòtica perquè no trobava carregador­s per als seus camions. Ningú no aguanta en una línia de muntatge d’una fàbrica més de set dies sense cometre errors i acabar amb una depressió. Les fàbriques xineses ho estan descobrint ara i prenen les seves mesures.

Què pots fer si no tens cap altra feina?

Aprendre. Avui les universita­ts estan a la xarxa a l’abast de tots. Si estàs a l’atur, pots aprendre a programar, i li asseguro que si ets un bon programado­r mai et falta feina. Jo en formo molts a distància a Nigèria i Kènia.

I prosperen?

Tots. L’Àfrica està creixent moltíssim! Jo vaig néixer al Nepal: el meu pare era un feminista i ens va portar als EUA a les meves germanes i a mi perquè estudiéssi­m carreres. I jo dono ara oportunita­ts a altres dones africanes i nepaleses que les saben aprofitar.

 ?? JORDI ESTRUCH ??
JORDI ESTRUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain