La Vanguardia (Català)

La sentència del cas Nóos arriba avui, vuit mesos després del judici

La infanta afronta un pagament econòmic, i Urdangarin, penes de presó, en una decisió que es preveu unànime

- DAVID GILABERT

Després de vuit mesos de deliberaci­ons, el tribunal del cas Nóos donarà a conèixer avui la sentència d’un procés que va començar el 2006 amb la primera denúncia. Si ha transcorre­gut tant de temps des del judici ha estat perquè el tribunal ha buscat una sentència per unanimitat. Si les previsions es compleixen, la infanta Cristina haurà de respondre a un pagament per responsabi­litat civil per haver-se lucrat amb els negocis del seu marit. Iñaki Urdangarin podria ser condemnat a presó, entre set i nou anys.

El compte enrere ha arribat a la fi. Després de vuit mesos d’anàlisis i deliberaci­ons després de la celebració del judici, avui se sabrà la sentència del cas Nóos, la primera denúncia del qual data del 2006 i forma part del macrosumar­i del cas Palma Arena. El desenllaç, però, no serà definitiu, ja que cal esperar que les parts presentin algun recurs contra la dispositiv­a judicial que dicti l’Audiència Provincial de les Balears. Tot i això, la jornada serà decisiva per a la infanta Cristina, que s’enfronta a una petició de 8 anys de presó acusada de col·laboració en dos delictes fiscals, una sol·licitud que manté de manera exclusiva el sindicat Manos Limpias i amb què discrepa la Fiscalia, que únicament la considera responsabl­e a títol lucratiu dels negocis del seu marit, Iñaki Urdangarin. Tots dos sabran aquest divendres si són condemnats i en quins termes. Tot apunta que el tribunal ha arribat a una entesa per aconseguir la unanimitat i que no s’emeti cap vot particular.

En cas de ser condemnada pel tribunal, la germana del Rei únicament hauria de fer front a un pagament per responsabi­litat civil (que ja va avançar durant la instrucció del procés) pels fons d’origen públic que, presumptam­ent, va dedicar a despeses privades i familiars. Es tractaria d’uns diners que prèviament van ser desviats pel seu marit a una societat de titularita­t compartida. En l’hipotètic cas que la sentència fos condemnatò­ria per a la filla del rei Joan Carles, això comportari­a prèviament que el seu marit, així com el seu exsoci, Diego Torres, també ho serien en qualitat d’instigador­s d’una trama societària amb l’únic objecte del presumpte saqueig de les arques públiques en benefici propi. En concret, els exsocis estan acusats de desviar sis milions d’euros, així com d’ordir un pla posterior per defraudar Hisenda. Per aquestes acusacions l’exduc de Palma s’enfronta a unes peticions de pena que oscil·len entre els 19 anys de presó que sol·licita la Fiscalia i els 26 que reclama el sindicat Manos Limpias. Se l’acusa dels delictes de tràfic d’influèncie­s, malversaci­ó, prevaricac­ió, frau, estafa, falsedat, dos delictes contra Hisenda i blanqueig. En total les condemnes que demanen les sis acusacions per als 18 implicats en aquesta trama oscil·len entre els 107 anys que sumen les que reclama la Fiscalia Anticorrup­ció i els 192 del sindicat Manos Limpias. La personació del sindicat en aquest procés, com també les elevades penes sol·licitades, han quedat en dubte. De fet, la sentència arriba després que l’organitzac­ió s’hagi vist immersa en diferents escàndols. El més sonat, la difusió d’uns enregistra­ments que provarien un presumpte xantatge per retirar l’acusació. El president del col·lectiu va acabar a la presó.

La jornada d’avui també serà decisiva per a l’expresiden­t de les Balears, Jaume Matas. El també exministre s’enfronta a una condemna de 5 anys de presó que sol·licita el fiscal Pedro Horrach. Matas ja va evidenciar durant el judici les seves intencions de col·laborar amb la justícia per intentar rebaixar les seves penes. En qualsevol cas, des d’aleshores, l’exdirigent popular continua acumulant casos i sol·licituds de penes de presó per diferents casos. L’última fa només uns dies.

El futur de tots ells es resoldrà aquest migdia amb una sentència que arriba després de vuit mesos d’estudi, un període no exempt de polèmica. De fet, al marge de complexita­t de la trama, les diferèncie­s entre les tres magistrade­s que integren el tribunal n’han dilatat la resolució. Segons algunes fonts, la desavinenç­a bàsica tindria l’origen en la fixació de les condemnes. El fons de la qüestió, segons les mateixes fonts, rauria en si hauria de condemnar-se l’exduc de Palma pel delicte més important, la malversaci­ó, i si s’equiparen els pagaments de les Balears amb els de València i Madrid.

La infanta s’enfronta a un pagament econòmic i el seu marit a 19 anys de presó

Urdangarin i Diego Torres estan acusats de desviar 6 milions d’euros de fons públics

 ?? JAIME REINA ?? Urdangarin i la infanta Cristina poc abans d’una de les seves compareixe­nces durant el judici
JAIME REINA Urdangarin i la infanta Cristina poc abans d’una de les seves compareixe­nces durant el judici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain