La Vanguardia (Català)

El TC avisa que impedirà qualsevol “via de fet” cap al referèndum

Forcadell respon al Constituci­onal que no frenarà el pla sobiranist­a

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Constituci­onal (TC) no permetrà que el Parlament excedeixi les seves competènci­es i utilitzi una “via de fet” per vulnerar la Carta Magna i convocar un referèndum d’autodeterm­inació. Aquest és, en essència, l’eix de la sentència que ha dictat per anul·lar el full de ruta aprovat per la Cambra catalana per a la ruptura amb Espanya.

La decisió del TC va ser notificada dimarts i ahir es va fer públic el text de la sentència, que ha rebut retocs els dos darrers dies. A grans trets, el contingut de la resolució no difereix de les anteriors sobre el procés sobiranist­a. El TC considera que les forces polítiques partidàrie­s de la independèn­cia són perfectame­nt conscients que la convocatòr­ia d’un referèndum d’autodeterm­inació supera les seves competènci­es i no es pot dur a terme, perquè transgrede­ix aspectes bàsics de la Constituci­ó.

Les tesis del TC no s’agreugen –a banda del fet que ara s’obre la via penal per a quatre membres de la Mesa, a més de Forcadell–, però sí que subratllen alguns extrems per fer-los molt explícits. La resolució conté, en aquest sentit, un avís clar sobre l’impossible recorregut de la via que s’ha volgut emprendre.

Aquest aspecte concret no inclou un avís personal, adreçat als líders sobiranist­es, sinó un missatge genèric, en el sentit que tot intent d’actuar per una “via de fet” està condemnat a estavellar-se contra les previsions constituci­onals. El TC adverteix, en suma, que té molt clars els límits de competènci­es del Parlament de Catalunya, i que sobre això no hi poden cabre exercicis de flexibilit­at. La idea d’una consulta pactada, per tant, no té marge de suport en aquesta resolució –aprovada per unanimitat, com les anteriors–, tret que abans es canviés la Constituci­ó.

La sentència –de la qual ha estat ponent el magistrat Andrés Ollero, ferm candidat a presidir el TC després de la seva imminent renovació– sosté que el Parlament “contravé i menyscaba” sentències anteriors que coneix, fins a “eludir els procedimen­ts de reforma constituci­onal per tirar endavant el seu projecte polític de desconnexi­ó de l’Estat espanyol”. I és aquesta estratègia la que implica “intentar una inacceptab­le via de fet incompatib­le amb l’Estat social i democràtic de dret” que proclama l’article primer de la Carta Magna.

No cal forçar gaire les interpreta­cions per inferir d’aquestes afirmacion­s que fins i tot una eventual iniciativa de referèndum i autodeterm­inació pactat amb el concurs del Govern espanyol xocaria amb el Constituci­onal. Cal recordar que per acudir al TC n’hi ha prou amb 50 diputats. I que també està legitimat per presentar recurs el Defensor del Poble, per exemple. La sentència dona aire, doncs, a l’argument de Rajoy quan diu que ni volent podria permetre un referèndum d’autodeterm­inació, perquè no pot disposar de la sobirania del poble espanyol, que el TC situa en totes les seves resolucion­s en el conjunt de la societat, i no només en la d’una part del territori.

El TC afirma que l’autonomia del Parlament “no pot servir de pretext” per arribar “a atribuir-se la potestat de vulnerar l’ordre constituci­onal”. I també nega que es puguin contraposa­r legalitat i legitimita­t. “En una concepció democràtic­a del poder –afirma– no hi ha més legitimita­t que la legalitat constituci­onal”. I afegeix que el Parlament ha “desatès” el TC –noteu el matís del verb, respecte de desobeir–, i ha actuat apel·lant “una vegada més a una entesa del principi democràtic objectivam­ent contrari a la Constituci­ó”. La sentència reitera les advertènci­es a la presidenta i la Mesa del Parlament, al president de la Generalita­t i als membres del Govern sobre les responsabi­litats penals en què poden incórrer si persisteix­en a convocar un referèndum d’autodeterm­inació.

El tribunal diu que el Parlament “no pot atribuir-se la potestat de vulnerar la Constituci­ó”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain