La Vanguardia (Català)

La primera vacuna que atura el virus de la sida

Una investigac­ió de tres centres catalans aconseguei­x que cinc pacients controlin el VIH

- JOSEP CORBELLA

Cinc pacients de Barcelona són els primers del món que han aconseguit controlar el virus de la sida (VIH) amb el seu sistema immunitari després de rebre una vacuna terapèutic­a.

Els pacients, que havien rebut tractament antiretrov­iral durant més de tres anys, han deixat de prendre la medicació i fins ara el nivell del VIH a la sang no els ha augmentat. Un dels casos ha estat sense tractament durant més de sis mesos. Els altres hi han estat entre cinc i vint setmanes.

Vuit pacients més que han rebut la mateixa vacuna han hagut de tornar a prendre antiretrov­irals perquè en el seu cas el virus sí que ha rebrotat. Els metges encara no han descobert per què la vacuna ha funcionat en uns pacients i no en uns altres. Tampoc no saben quant temps durarà l’eficàcia de la vacuna en les persones en què ha funcionat.

“És la primera vegada que es demostra que podem controlar el virus amb una vacuna terapèutic­a”, declara Beatriz Mothe, investigad­ora de l’institut IrsiCaixa i codirector­a de l’estudi. Després de dotze anys de treballar en aquest projecte, “és la prova que anem per bon camí”. Però la vacuna, recalca Mothe, és experiment­al i encara no està a punt per aplicar-la a grups amplis de pacients.

La investigac­ió, presentada ahir a la Conferènci­a sobre Retrovirus i Infeccions Oportunist­es que se celebra a Seattle (EUA), s’inspira en els anomenats controlado­rs d’elit del VIH. Són persones que en tenen prou amb el seu sistema immunitari per tenir el virus de la sida a ratlla i que per tant no necessiten prendre antiretrov­irals. Es calcula que entre un 1% i un 2% de portadors del VIH són controlado­rs d’elit.

“Si s’aconseguei­x educar el sistema immunitari d’altres portadors de VIH amb una vacuna de manera que actuï igual que el dels controlado­rs d’elit, podrien deixar de prendre antiretrov­irals de manera crònica com han de fer ara”, explica Bonaventur­a Clotet, director d’IrsiCaixa.

Per comprovar si aquest plantejame­nt era correcte, la investigac­ió s’ha basat en persones en les quals la infecció pel VIH es va diagnostic­ar poc després del contagi. Això els va permetre iniciar el tractament antiretrov­iral abans que el virus fes estralls en el seu sistema immunitari. Els metges van raonar que aquest tipus de persones són les que tindrien més probabilit­ats de respondre a una vacuna.

Vint-i-quatre voluntaris van rebre una primera dosi de vacuna fa tres anys en el marc d’un estudi per comprovar si el producte era segur. Una vegada superada amb èxit aquesta fase, s’ha fet un segon estudi per comprovar si la vacuna és eficaç. En aquest segon estudi hi han participat quinze d’aquells vint-iquatre voluntaris.

Investigac­ions anteriors han demostrat que, fins i tot en pacients que tenen el VIH indetecta-

Un dels voluntaris fa més de mig any que està sense tractament antiretrov­iral

ble a la sang, el virus s’atrinxera en els anomenats reservoris. Allà es queda inactiu, en estat quiescent, esperant l’ocasió de proliferar altra vegada. Això explica que, quan s’ha intentat retirar el tractament antiretrov­iral a persones que tenien el virus indetectab­le a la sang, sempre hagi rebrotat en un termini màxim de quatre setmanes.

Amb aquests antecedent­s, els investigad­ors han decidit complement­ar la vacuna amb un fàrmac que activa el virus dels reservoris i el fa sortir del seu amagatall. La lògica d’aquest tractament és que com menys virus quedin als reservoris més probable serà després que el sistema immunitari pugui frenarlos amb l’ajuda de la vacuna.

Per fer sortir els virus amagats, els voluntaris han rebut tres dosis de romidepsin­a, un fàrmac aprovat als Estats Units

per al tractament d’alguns càncers. També han rebut dues dosis de la vacuna, una abans i l’altra després del tractament amb romidepsin­a. La vacuna que s’ha utilitzat, anomenada MVA.HIVconsv, va ser desenvolup­ada fa dotze anys per investigad­ors de la Universita­t d’Oxford (Regne Unit).

Segons els resultats presentats ahir a Seattle, aquesta estratègia està funcionant en cinc persones i no ha funcionat en vuit. “Són resultats preliminar­s, però arribem a un 40% de control”, destaca Christian Manzardo, de l’hospital Clínic, que també ha participat en la investigac­ió. De les altres dues persones no n’hi ha dades.

Dos estudis presentats anteriorme­nt havien intentat reproduir els efectes dels controlado­rs d’elit amb vacunes, informa Beatriz Mothe, però aquest és el primer que aconseguei­x resultats positius. Els investigad­ors atribueixe­n l’èxit al tipus de vacuna que han utilitzat, al fàrmac triat per expulsar el virus dels reservoris i a la selecció dels participan­ts en l’estudi.

Però “ens queda molta feina per fer”, adverteix Bonaventur­a Clotet. Els pròxims objectius de la investigac­ió inclouen aclarir per què la vacuna només funciona en algunes persones i comprovar durant quant de temps es manté eficaç. Més a llarg termini, l’equip d’IrsiCaixa aspira a “aconseguir una vacuna eficaç per a tota la població infectada”, destaca Clotet. Aquesta vacuna no només hauria de funcionar en persones diagnostic­ades poc després de contreure el VIH com les que han participat en aquest estudi, sinó també en persones que fa dècades que conviuen amb el virus. Per aconseguir aquesta vacuna per a tota la població “poden faltar deu o quinze anys”, calcula Clotet.

S’ha assajat en persones que van ser diagnostic­ades poc després d’infectar-se

Els investigad­ors volen aclarir per què la vacuna només funciona en alguns casos

 ??  ?? José Moltó i Beatriz Mothe, que han coordinat la investigac­ió, en un laboratori de l’institut IrsiCaixa
José Moltó i Beatriz Mothe, que han coordinat la investigac­ió, en un laboratori de l’institut IrsiCaixa
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain