La Vanguardia (Català)

Messi perd els seus còmplices a la banda dreta

El crac passa de compartir banda amb Xavi i Alves a jugar amb Gomes i Roberto

- Barcelona CARLES RUIPÉREZ

Fins a la temporada passada Leo Messi i Dani Alves formaven parella en els escalfamen­ts abans dels partits. Després dels exercicis físics es col·locaven prop de la tribuna i es passaven la pilota a uns 40 metres de distància. Gairebé valia la pena pagar l’entrada per veure els malabarism­es, els controls i la precisió de tots dos. La pilota gairebé no tocava el terra. No els queia. La passada sempre anava al peu, al pit o al cap. Aquest era el nivell de compenetra­ció a què van arribar jugant com a lateral i extrem. Amb Xavi van formar la millor banda del món. Fins al punt que tots tres van ser elegits entre els 20 primers a la Pilota d’Or del 2011, que va guanyar Messi. El de Terrassa va ser tercer i el brasiler va quedar 19è a la votació. Un any després tots tres van estar l’onze ideal del FIFA. Xavi va marxar a Qatar el 2015 i Alves es va escapar al Juventus aquest estiu. Dimarts Messi va compartir carril amb André Gomes i Sergi Roberto. I no és el mateix, esclar.

És un altre món, encara que només sigui pel bagatge dels acompanyan­ts. Alves és el lateral més influent de l’última dècada, mentre que Roberto (25 anys) no és un especialis­ta a la posició, sinó que sempre havia jugat al migcamp fins que Luis Enrique el va reciclar. Per la seva banda l’interior portuguès (23) acaba d’aterrar i és impossible comparar-lo amb un jugador del planter que no només ha mamat des de petit l’estil del Barcelona sinó que el va aplicar durant més de 700 partits fins a sublimar-lo.

En menys de dos anys i després d’una gestió esportiva que ha fet tombs, Messi s’ha quedat sense còmplices, sense guardaespa­tlles, sense banda. De passar a ser la zona d’influència més gran al Barça, la rive droite s’ha encongit, ha fet un pas enrere després que reflotés quan Luis Enrique va convèncer el deu perquè abandonés la posició de fals nou, on s’havia mogut amb Guardiola, Vilanova i Martino, i tornés a partir com a extrem, com als seus orígens. Leo va acceptar davant l’arribada de Luis Suárez, amb el qual es va avenir de seguida.

També es va encertar amb la contractac­ió d’Ivan Rakitic per cobrir el buit que inevitable­ment havia de deixar algun dia Xavi. El relleu va ser modèlic. El croat, una estrella a Sevilla, es va saber sacrificar i va ser un puntal durant dues temporades per al tècnic asturià. Rakitic feia les cobertures a Alves i pressionav­a on no arribava Messi. No parava de córrer per fer d’adhesiu per mantenir juntes les línies de l’equip. Vuit títols van avalar l’aposta.

Tot anava com una seda fins que Luis Enrique va començar a deixarlo fora de partits importants. De ser membre de l’onze de gala a ser substituït al descans a Anoeta o jugar els 90 minuts amb l’Hèrcules. La competènci­a amb André Gomes i Denis Suárez (fitxats aquest estiu), a més de Rafinha (recuperat de la lesió de l’any passat), en comptes d’apujar el nivell de tothom ha fet entrar el croat en una crisi de confiança.

Encara més intel·ligible ha estat el galimaties del lateral dret, per on

L’argentí se centra al camp cada vegada més per acostar-se i associar-se amb Suárez i Neymar

han passat Martín Montoya, Douglas, Aleix Vidal i Sergi Roberto sense poder assumir la substituci­ó de Dani Alves.

Pujat del planter, Montoya ja va ser titular a la final de Copa del 2012 (l’últim partit de Guardiola) i el 2015 va jugar els 90 minuts al Parc dels Prínceps a l’anada dels quarts de la Champions (1-3 per al Barça). Aquest va ser el seu penúltim partit. De sobte, va entrar a la llista negra de Lucho i va haver de sortir a l’Inter, al Betis i ara al València.

Es va veure com a opció de futur el brasiler Douglas, que jugava al São Paulo. Va costar 4,5 milions però no tenia el nivell i amb prou feines va jugar tres partits de titular.

Davant l’estira-i-arronsa d’Alves per continuar, el Barça va pagar 18 milions per Aleix Vidal, un extrem reconverti­t amb èxit per Emery en lateral en la recta final de la temporada 2014-2015. Va acceptar fitxar malgrat haver-se d’esperar mig any per jugar per la sanció FIFA, però després Luis Enrique li va posar la creu. Va desaparèix­er de les convocatòr­ies, es va casar a mitja temporada i semblava que teniu un peu a fora. Però a partir del gener va redreçar la situació. Va marcar gols i va donar assistènci­es. Era un altre. Fins que contra l’Alabès, abans d’anar a París, li van trencar el turmell en el seu millor moment. Així que Sergi Roberto s’ha quedat sol amb un bon nivell a la Lliga i llacunes defensives a la Champions.

Davant del panorama, Messi cada dia se centra més per ajuntar-se a Suárez i Neymar –ja s’escalfa amb ells– i la banda, en altres temps la millor, s’està quedant deserta.

Pel lateral ja hi han passat Montoya, Douglas, Aleix Vidal i Sergi Roberto sense trobar el perfil adequat

 ?? CHRISTOPHE SIMON / AFP ?? Ivan Rakitic va tornar a ser suplent a París malgrat el seu bon partit a Vitòria, amb gol inclòs
CHRISTOPHE SIMON / AFP Ivan Rakitic va tornar a ser suplent a París malgrat el seu bon partit a Vitòria, amb gol inclòs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain