La Vanguardia (Català)

Rússia i els EUA, disposats a explorar possibles terrenys de col·laboració

En la primera trobada, Lavrov i Tillerson eviten parlar de les sancions

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Ahir s’esperaven anuncis importants des de Bonn. A l’antiga capital alemanya es va celebrar la primera trobada entre el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, i Rex Tillerson des que aquest ocupa la Secretaria d’Estat dels Estats Units. Però el sentiment anti-Rússia que ha aflorat els últims dies a Washington sembla indicar que la nova Administra­ció de Donald Trump no s’afanyarà tant per restablir els llaços amb Moscou com el nou president nord-americà havia fet entendre.

Així doncs, tot plegat va acabar amb laxos missatges en els quals la part russa va mostrar la seva disponibil­itat per treballar en les principals qüestions internacio­nals i la part dels Estats Units “estudiarà treballar amb Rússia” si això “beneficia el poble nord-americà”. De les sancions econòmique­s imposades a Moscou per l’annexió de Crimea i el seu paper en la crisi d’Ucraïna no se’n va parlar.

Després d’una trobada qualificad­a com a “productiva”, Lavrov va dir que en la conversa amb Tillerson es van discutir les situacions a l’Afganistan, Síria i Ucraïna. “En tots aquests afers, els nostres col·legues nord-americans han dit que estan interessat­s a unir forces per superar aquests conflictes”, va assenyalar Lavrov a Bonn, on se celebra la cimera del G-20. El ministre rus va assegurar que les dues delegacion­s van constatar “interessos coincident­s, en primer lloc sobre la lluita contra el terrorisme i la solució política a Síria.”

Les paraules de Lavrov van tenir reflex en la versió del Departamen­t d’Estat nord-americà, qui en una nota informativ­a va assenyalar que les àrees d’interès mutu inclouen “la lluita contra l’Estat Islàmic i la lluita antiterror­ista”.

La imprecisió va augmentar després d’escoltar el secretari de Defensa nord-americà, Jim Mattis, que va descartar ahir la col·laboració amb Rússia en l’àrea militar. Des de Brussel·les, on va participar en una reunió de l’OTAN, va afirmar: “No estem ara en una bona posició per col·laborar en matèria militar. Però els nostres líders polítics es posaran en contacte i provaran de trobar un terreny comú”.

El seu homòleg a Moscou, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va mostrar ahir el seu descontent­ament per una declaració anterior de Mattis, que va dir que calia construir una relació amb Rússia “des d’una posició de força”. Això, segons Xoigú, “no té perspectiv­es” de prosperar, i va instar el Pentàgon a aclarir la seva posició en una reunió que es va fer després a Bakú (capital de l’Azerbaidja­n). S’hi van trobar el cap de les Forces Armades russes, el general Valeri Gueràssimo­v, i el seu col·lega nord-americà Joseph Dunford, cap de l’Estat Major Conjunt dels EUA.

La reunió no va ser el començamen­t d’un esforç per tornar les relacions a un estatus anterior a Crimea, va assenyalar en una nota al web del Departamen­t de Defensa dels Estats Units el tinent general Frank McKenzie, director de plans estratègic­s i política en l’Estat Major Conjunt. “Fins i tot en plena guerra freda, teníem capacitat per parlar amb els russos”, va recordar McKenzie. “El propòsit és establir i reforçar procedimen­ts de comunicaci­ó en cas que tinguem un incident en què necessitem intercanvi­ar informació ràpidament”.

El cap del Pentàgon precisa que “ara no hi ha una bona posició per cooperar en Defensa” amb Moscou

 ?? THOMAS LOHNES / GETTY ?? El secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, i el ministre d’Exteriors britànic, Boris Johnson, ahir a Bonn
THOMAS LOHNES / GETTY El secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, i el ministre d’Exteriors britànic, Boris Johnson, ahir a Bonn

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain