La Vanguardia (Català)

El Senat tomba una llei que impedia als malalts mentals tenir armes

-

Una de les polítiques més fermes de l’expresiden­t Barack Obama va ser controlar la venda d’armes. El seu objectiu era impedir-ne la proliferac­ió, especialme­nt entre col·lectius de persones amb discapacit­ats psíquiques i malalties mentals. En aquest sentit, va impulsar una llei que el Congrés va aprovar i que impedia a 75.000 individus afectats per aquestes malalties de posseir armes. Tot i això, ahir el Senat, controlat pels republican­s, va anul·lar aquesta llei sobre la base que tots els ciutadans dels Estats Units tenen dret a portar armes i que denegar aquest dret als malalts mentals significa estigmatit­zar-los.

L’Associació Nacional del Rifle, que finança les campanyes electorals de molts congressis­tes republican­s i alguns demòcrates, va aplaudir la mesura, com va fer l’Associació Americana de Llibertats Civils (ACLU) sobre la base que les persones amb discapacit­ats psíquiques “són un grup molt ampli i divers” i no-violent en si mateix.

Obama va impulsar la llei arran de la matança del 2012 a l’escola Sandy Hook d’ensenyamen­t primari, situada a Newton (Connecticu­t). Un jove amb síndrome d’Asperger i un trastorn obsessiuco­mpulsiu va agafar les armes de la seva mare i, després d’assassinar-la, va matar vint nens i sis empleats de l’escola.

El senador Chris Murphy, demòcrata de Connecticu­t, va declarar que no sabia com explicaria als seus electors que el Congrés facilitava en lloc de dificultar la venda d’armes als malalts mentals. “Si ets incapaç, per exemple, de gestionar els teus afers financers, com suposarem que seràs el propietari just d’una arma perillosa i letal?”.

El senador Charles Grassley, republicà de Iowa, va defensar la suspensió de la llei d’Obama perquè era massa vaga. Va explicar que en la categoria de malalts mentals podien entrar persones amb desordres alimentari­s o problemes amb la son.

Dan Gross, president de la campanya Brady per evitar la violència de les armes, va declarar que el vot d’ahir al Senat va destinat “a ampliar la base de clients de la indústria de les armes a compte dels més vulnerable­s, persones en perill de fer-se mal o causar-ne a d’altres”.

La resolució del Senat va ser aprovada per 57 vots a favor (entre ells el de diversos demòcrates) i 43 en contra. La Cambra de Representa­nts, també de majoria republican­a, havia aprovat una resolució similar fa unes setmanes. Ara només hi falta la firma de Trump, que es dona per descomptad­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain