La Vanguardia (Català)

L’ONU i la Lliga Àrab exigeixen a Trump que torni als dos estats

La dreta israeliana celebra la renúncia i reclama més avanços a Cisjordàni­a

- Jerusalem. Correspons­al HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH

Mentre la ultradreta israeliana celebrava la renúncia dels Estats Units a defensar un Estat palestí, a Ramal·la els líders palestins se sentien ahir aïllats i orfes.

Van trobar empara en el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que va deixar clara la seva posició: “No hi ha una solució alternativ­a per a la situació entre Israel i Palestina a la d’establir dos estats, i hem de fer tot el que puguem per mantenir això”. El líder de la Lliga Àrab, Ahmed Abul Geit, va coincidir que el conflicte requereix tornar a un Estat palestí “amb les fronteres del 1967 i la capital a Jerusalem”.

El president palestí, Mahmud Abbas, va rebutjar també l’abandoname­nt dels dos estats i va apressar el premier israelià, Benjamin Netanyahu, a obeir Donald Trump quan li va dir que limités la construcci­ó d’assentamen­ts. Una alta font pròxima a Abbas va dir a La Vanguardia que “els països àrabs sobre els quals Netanyahu va parlar al presentar un projecte de pau regional exigiran tornar a la fórmula dels dos estats”. El diputat àrab israelià Ahmed Tibi, que assessora el president palestí, va afirmar amb ironia: “Si no, jo començo la meva campanya per ser primer ministre d’Israel”. A Ramal·la estan convençuts que quan el gendre de Trump, Jared Kushner, i els seus ajudants comencin a viatjar per Jerusalem, Ramal·la, el món àrab i les capitals europees descobrira­n que el comiat a l’Estat palestí va ser prematur, ja que l’alternativ­a és inacceptab­le, sobretot per a Israel.

La dreta israeliana, encapçalad­a pel Consell de Colons de Cisjordàni­a, va reaccionar amb eufòria a la trobada a la Casa Blanca. “La bandera palestina pot ser retirada del pal i reemplaçad­a per la d’Israel”, va declarar el ministre d’Educació, Naftali Bennett, líder de Casa

Netanyahu va demanar al president dels EUA que reconegui l’annexió israeliana dels alts del Golan

Jueva i principal rival del primer ministre a la dreta.

Un exultant Netanyahu es va trobar, per primera vegada, amb un president republicà a Washington pròxim a la seva ideologia. “No hi ha hagut mai un millor amic d’Israel a la Casa Blanca”, va dir el líder conservado­r israelià, que en el passat va viure moments tensos amb els presidents demòcrates Bill Clinton i, sobretot, Barack Obama. Ara un mandatari dels EUA planteja un canvi de 180 graus, desmarcant-se obertament de la solució dels dos estats, i plantejant la possibilit­at que l’“Israel jueu i democràtic” es torni un Estat binacional. Analistes israelians com Barack Ravid diuen que “el fundador del sionisme, Theodor Herzl, i el primer líder del país, Ben Gurion, es deuen estar regirant a les seves tombes al sentir una cosa que pràcticame­nt ningú no defensa en el mapa polític israelià”.

Quan Trump va dir que les dues parts hauran de fer concession­s, es va adreçar a Netanyahu i li va preguntar, sortint del guió: “Tu ho entens, veritat?”. Al manifestar que Jerusalem haurà de limitar la construcci­ó en els assentamen­ts, el premier va reaccionar amb resignació. Quan el maig del 2009 Obama va dir el mateix en la seva primera trobada, la dreta va llançar una campanya contra ell. Ara el Consell de Colons li diu a Netanyahu que ha arribat “el moment de ser valent i annexionar parts de Judea i Samaria”, aprofitant una “oportunita­t històrica” que potser no es tornarà a repetir.

En la reunió posterior a la roda de premsa, Netanyahu li va demanar a Trump que els EUA reconeguin l’annexió israeliana dels Alts del Golan, ocupats a Síria el 1967 i aprovada al Parlament israelià el 1981. Fins avui els EUA els han definit com a territori ocupat, però ahir el premier hebreu va comentar: “Puc dir que la reacció del president dels EUA no va ser de sorpresa davant la meva petició”. En la seva conversa privada, Netanyahu va dir al seu homòleg que està disposat a fer àmplies concession­s per aconseguir la pau. Li va revelar la història d’amor secreta que manté amb els líders de l’Aràbia Saudita, Egipte, Jordània i els Emirats Àrabs.

 ?? WIN MCNAMEE / AFP ?? Protesta a Washington. Una jove protesta contra els assentamen­ts durant la compareixe­nça del nou ambaixador dels Estats Units a Israel, David Friedman,al Senat
WIN MCNAMEE / AFP Protesta a Washington. Una jove protesta contra els assentamen­ts durant la compareixe­nça del nou ambaixador dels Estats Units a Israel, David Friedman,al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain