La Vanguardia (Català)

L’atac mortal contra Kim Jong-nam no va durar més de cinc segons

La policia malàisia deté dos sospitosos més en relació amb l’assassinat

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

La mort de Kim Jong-nam, el germà gran del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, encara està dins d’una nebulosa, però creix el sentiment que va ser fulgurant i atroç a mesura que avancen les investigac­ions i es coneixen detalls de l’atac que va patir a l’aeroport de Kuala Lumpur el matí de dilluns. Un assassinat que les autoritats de Corea del Sud atribueixe­n al règim nord-coreà, que manté el silenci i que ahir celebrava el 75è aniversari del naixement de Kim Jong-il, pare de la víctima i de l’actual líder.

Les agressores de Kim Jongnam no van trigar més de cinc segons a administra­r-li el verí poderosíss­im que el va matar en molt poc temps. Una jove se li va posar davant i el va distreure i una altra li va aplicar un guant de color blau fosc a la cara i se’n van anar. Tot va passar en un tres i no res, segons va revelar el diari malaisi New Straits Times. Un pla perfecte i executat de manera impecable, si no hi hagués hagut les càmeres de vigilància de l’aeroport que van enregistra­r l’acció.

La revisió d’aquests enregistra­ments va permetre a la policia malàisia detenir ahir una segona dona que apareixia en les imatges al costat de la víctima i el seu nòvio malaisi, que l’hauria ajudat. Es tracta d’una jove de 25 anys, anomenada Siti Aishah, amb passaport indonesi. Les autoritats d’aquest país en van confirmar la nacionalit­at i li van oferir assistènci­a consular. Una cosa que no van poder fer les de Hanoi, que van advertir que als seus arxius no hi ha cap dona anomenada Doan Thi Huong, detinguda dimecres. Totes dues, de moment, passaran set dies detingudes per col·laborar en les investigac­ions, segons l’inspector general de la policia, Jalid Abu Bakar.

La dona vietnamita, de 28 anys, va explicar a la policia que va ser enganyada perquè ataqués Kim Jong-nam i ella es pensava que es tractava d’una broma, segons el diari malaisi The Star. Va dir que va ser abandonada per l’altra dona i quatre homes que van participar en l’atac i que tots ells s’havien quedat en un hotel proper a l’aeroport i que, quan es va sentir sola, va decidir volar cap al Vietnam.

Per la seva banda, les autoritats malàisies van comunicar a Pyongyang que tornaran el cos de la víctima així que acabin les anàlisis, però van precisar que queden procedimen­ts que cal seguir.

Mentrestan­t, sorgeixen noves revelacion­s que confirmari­en la participac­ió de Kim Jong-un en la mort del seu germà. Segons l’agència Yonhap, diplomàtic­s nord-coreans es van entrevista­r abans i després de final d’any amb Kim Jong-nam per persuadir-lo que tornés al país sense fer cap escàndol. Aquest els va demanar temps i no els va donar una resposta definitiva. Aquesta actitud hauria inquietat Kim Jong-un, aparentmen­t preocupat perquè el seu germà fugís als EUA o Corea del Sud i es pogués convertir en una alternativ­a al seu lideratge. Això l’hauria empès a donar l’ordre fraticida abans que busqués asil en un país estranger.

La dona vietnamita arrestada diu a la policia que la van enganyar i que creia que li feien una broma a la víctima

 ?? KCNA / REUTERS ?? El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ahir en els actes pel 75è aniversari del seu pare, Kim Jong-il
KCNA / REUTERS El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ahir en els actes pel 75è aniversari del seu pare, Kim Jong-il

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain