La Vanguardia (Català)

Atemptats de l’Estat Islàmic al Pakistan i l’Iraq causen 120 morts

- i agències Redacció BARCELONA

L’Estat Islàmic (EI) es va atribuir ahir l’autoria de sengles atemptats perpetrats al Pakistan i l’Iraq que, al tancament d’aquesta edició, ja sumaven 120 persones mortes.

El més mortífer dels dos atemptats va ser el del Pakistan, un atac suïcida contra un temple sufí –un corrent de l’islam centrat en l’espiritual­itat i la mística– situat a la ciutat de Sehwan, a la província de Sindh, al sud del país. En aquells moments, el més venerat santuari sufí del Pakistan, Lal Shahbaz Qalandar, es trobava atapeït de fidels resant. Els seguidors d’aquesta minoria islàmica celebren ritus molt freqüentat­s els dijous.

L’activista suïcida de l’EI va fer detonar tota la càrrega explosiva que portava adherida al cos en meitat de la gentada, que incloïa un gran nombre de nens i nenes.

Van morir almenys 72 persones i més d’un centenar van resultar ferides. Les autoritats temen que el nombre de morts pugui augmentar perquè molts dels ferits van ser evacuats en vehicles particular­s cap a centres sanitaris.

Tant els talibans com l’Estat Islàmic consideren els sufís un moviment herètic, per la qual cosa han rebut atacs nombrosos i sanguinari­s.

A la capital iraquiana, Bagdad, un cotxe bomba estacionat al carrer va causar la mort de 48 persones. El vehicle carregat d’explosius es trobava aparcat davant un concession­ari de cotxes d’un populós carrer en el qual hi ha tot de tallers i botigues de turismes. Es tracta d’un enclavamen­t situat al districte de Hai al-Xurta, al sud-oest de la ciutat. Fonts iraquianes van explicar que dos cotxes bomba més van aconseguir ser desactivat­s el dia d’ahir.

L’Estat Islàmic ha incrementa­t els atemptats terroriste­s a Bagdad des que va perdre el control de la ciutat de Mossul, el seu principal bastió a l’Iraq fins aquell moment, com a conseqüènc­ia de l’operació de l’exèrcit regular iraquià amb el decidit suport militar dels Estats Units.

 ?? PERVEZ MASIH / AP ?? Soldats pakistanes­os munten guàrdia a l’interior del santuari, amb el terra cobert de sang després de l’atemptat
PERVEZ MASIH / AP Soldats pakistanes­os munten guàrdia a l’interior del santuari, amb el terra cobert de sang després de l’atemptat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain