La Vanguardia (Català)

Presons a la recerca d’inquilins

- GEMMA SAURA Barcelona

Els Països Baixos viuen un particular problema penitencia­ri. És un problema que molts dels seus veïns ja voldrien: no hi ha prou presos per omplir les presons. Mentre països com Hongria, Bèlgica, Grècia, Itàlia, Espanya, Eslovènia i França lideren el rànquing de les institucio­ns penals més atapeïdes de la UE –segons un informe del Consell d’Europa–, a Holanda un terç de les cel·les estan desocupade­s.

Als holandesos els sobra tant d’espai que han llogat les seves presons buides a països veïns, les han reconverti­t en hotels de luxe i, últimament, en centres d’acolliment per a refugiats. Cal rendibilit­zar.

Les estadístiq­ues assenyalen una caiguda de la criminalit­at espectacul­ar (del 25% en l’últim decenni), que alguns relacionen amb l’envellimen­t de la població, mentre d’altres afirmen que és només el resultat de les retallades pressupost­àries i el tancament de comissarie­s. És a dir, que no és que hi hagi menys criminals sinó que s’escapen.

En paral·lel, el sistema judicial aposta cada vegada més per la rehabilita­ció davant la presó: sentències més curtes, més vigilància electrònic­a i més èmfasi en la reinserció. Si fa un decenni la taxa d’empresonam­ent neerlandes­a era una de les més altes d’Europa, avui és la segona més baixa (57 presos per cada 100.000 habitants), només superada per Finlàndia (54).

El país ha passat de tenir 14.468 reclusos el 2005 a 8.245 el 2015, fet que ha obligat a tancar 19 de les gairebé 60 presons en els últims tres anys. Amb més clausures previstes, el que és una bona notícia des d’un punt de vista social ha caigut com un cataclisme per als treballado­rs penitencia­ris, en peu de guerra per defensar els seus llocs de treball. D’altra banda, tenir tantes presons buides repartides pel país suposa un excedent intolerabl­e en temps d’austeritat. Els sempre pragmàtics holandesos han recorregut a la imaginació per posar-hi solució.

La primera idea va ser pensar en la importació de presos estrangers. És a dir, llogar les presons a països veïns que tenen les seves plenes de gom a gom. La presó Willem II, a Tilburg (sud), allotja uns 500 reclusos belgues. Noruega té llogat, per 25 milions d’euros a l’any, el penal d’alta seguretat de Nogerhaven, a Veenhuizen (nord). El director és noruec, però els 239 guardians, holandesos. La majoria de reclusos es van oferir voluntaris per anar a Holanda: el menjar i el tabac són més barats, se’ls permet passar més temps a l’aire lliure i tenen una sala per parlar per Skype amb els seus. Molts són immigrants, així que la família tampoc no els visitava a la presó noruega.

L’onada de refugiats a Europa també ha permès rendibilit­zar les presons buides. Vuit estan sent utilitzade­s actualment per allotjar els nouvinguts. “Una presó té tots els serveis que es necessiten: instal·lacions per dormir, per cuinar i per a lleure, i un sistema de seguretat sòlid (incendis i altres perills)”, assenyala Jan Anholts, portaveu de l’agència que gestiona la recepció de sol·licitants d’asil (60.000 el 2015, 32.000 el 2016). També utilitzen instal·lacions militars o monestirs desocupats, subratlla.

Han fet reformes per fer les presons més acollidore­s: “Se n’han tret els murs alts, el filferro espinós i altres tanques, s’han posat portes que es poden obrir i tancarse pels dos costats –afegeix Anholts–. Una cosa destacable que ens hem trobat és que els guardians de presó tenen qualitats profession­als molt semblants a les que demanem als nostres empleats. Has de ser capaç de reconèixer l’estat psicològic o mental de la gent que cuides”.

D’altres han trobat un ús molt més original. A Roermond, al costat de la frontera alemanya, la presó d’Het Arresthuis, del segle XIX, ha estat reconverti­da en un hotel de luxe que va obrir fa cinc anys. “Les nostres habitacion­s confort estan formades per tres antigues cel·les –explica una recepcioni­sta–. I disposem de quatre suites de luxe, anomenades El Carceller, L’Advocat, El Director i El Jutge”. Per uns 200 euros, esmorzar inclòs, ofereixen una nit de luxe rere els barrots.

Holanda busca

usos per no haver de tancar més presons, buides davant el descens de criminalit­at Els penals s’han llogat a països veïns, s’utilitzen com a hotel de luxe o per acollir refugiats

 ?? MUHAMMED MUHEISEN / AP / ARXIU ?? Cua per al dinar. La presó d’Haarlem Koepel (la foto és d’abril del 2016) va ser utilitzada fins fa poc per acollir sol·licitants d’asil
MUHAMMED MUHEISEN / AP / ARXIU Cua per al dinar. La presó d’Haarlem Koepel (la foto és d’abril del 2016) va ser utilitzada fins fa poc per acollir sol·licitants d’asil
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain