La Vanguardia (Català)

Dos catalans que escalaven sobre gel moren als Alps francesos

- Efe PARÍS

Dos catalans van morir ahir als Alps francesos quan els va caure a sobre un bloc de gel, segons han confirmat fonts del Ministeri d’Afers Exteriors.

El fet va passar a la cascada de gel de La Grave, al sector Grand Clôt de los Fréaux, als peus del massís de La Meije. Un bloc de gel es va desprendre de la paret i els va caure a sobre mentre practicave­n escalada.

El consolat general d’Espanya a Marsella ja s’ha posat ha contacte amb els familiars i s’ha posat a la seva disposició per ajudar-los en els tràmits. Segons el diari local Dauphiné Libéré, l’accident va passar a primera hora de la tarda.

La identitat dels dos morts no ha estat facilitada de moment per les autoritats, però fonts pròximes a les víctimes han indicat a Efe que els morts són catalans. Un d’ells és un mosso d’esquadra de 39 anys d’edat i natural de Cistella (Girona) i l’altre és un veí de Figueres (Girona) de 35 anys d’edat. El mosso mort vivia també a Figueres amb la seva dona i els seus dos fills i estava adscrit a l’àrea regional de recursos operatius (ARRO) de la regió metropolit­ana nord.

Durant unes hores hi va haver certa confusió sobre la identitat de les víctimes quan el diari asturià El Comercio va publicar per un error de la traducció de la Gendarmeri­a francesa que les víctimes eren de Gijón. Arran d’això, l’alcaldessa d’aquesta localitat, Carmen Moriyón, va escriure al seu compte de Twitter que lamentava “la mort dels escaladors de Gijón als Alps”.

L’accident es va registrar el mateix dia que quatre alpinistes italians van morir i un altre va resultar ferit al desprendre’s una part de la cascada de gel que estaven escalant a la localitat de Gressoney Saint Jean, a la regió italiana de la Vall d’Aosta, als Alps, van confirmar fonts del socors alpí. Les víctimes estaven escalant la cascada Bonne Année quan es va desprendre el gel, mentre que el ferit era als peus de la paret.

Els equips de rescat van arribar a bord d’un helicòpter i els metges van visitar l’únic superviven­t del grup. Es trobava en estat de xoc, encara que no presentava ferides de particular gravetat, van informar a Efe fonts del socors alpí.

La paret de glaç estava considerad­a com un de les més segures de la zona, però el desprenime­nt pdria haver estat causat per les temperatur­es relativame­nt altes que hi havia aquests dies, que depassaven els deu graus, van explicar les fonts.

Un estudi de la Unió Europea de Geocièncie­s indica que els Alps poden perdre fins i tot un 70% de la seva capa de neu fins a finals d’aquest segle per culpa del canvi climàtic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain