La Vanguardia (Català)

Desbloquej­ada la investigac­ió al Congrés de l’operació Catalunya

El PNB presidirà la primera comissió des de l’11-M pels escàndols d’Interior

- JUAN CARLOS MERINO

“Ara s’ha posat de moda que totes les setmanes es demanin comissions d’investigac­ió”, lamenta Rafael Hernando. Però el “fervor investigad­or” que el portaveu parlamenta­ri del PP atribueix als grups de l’oposició es materialit­zarà finalment a començamen­ts del proper mes de març, com es preveia, una vegada que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, fixarà dimarts que ve la data de constituci­ó de la primera comissió d’investigac­ió no només d’aquesta legislatur­a sinó des de fa 13 anys, ja que l’última va ser la dels atemptats de l’11-M el 2004.

El Congrés ara investigar­à la presumpta “utilitzaci­ó partidista” del Ministeri de l’Interior durant l’època de Jorge Fernández Díaz, especialme­nt en l’anomenada operació Catalunya. És a dir, les presumptes “activitats conspirado­res” dutes a terme pel llavors ministre per mirar de dinamitar el procés sobiranist­a a Catalunya, mitjançant la “fabricació de dossiers” sobre diferents dirigents polítics, segons van revelar els enregistra­ments de Fernández Díaz amb el ja exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, el 2014.

El PSOE va registrar la sol·licitud de constituci­ó d’aquesta comissió ja fa set mesos, el juliol del 2016, i al setembre el ple del Congrés ho va aprovar per àmplia majoria i amb l’oposició del PP. Però el procés d’investidur­a de Mariano Rajoy, primer, i la malaltia del mateix Fernández Díaz, després, van mantenir bloquejada la seva creació. Fins ara. “Algunes mostres de la recuperaci­ó de l’exministre ja no permeten més excuses”, va celebrar l’encara portaveu de Podem, Íñigo Errejón.

I ahir, finalment, PP i PSOE van acordar desbloquej­ar la situació i una reunió informal dels portaveus de tots els grups parlamenta­ris ja va fixar la composició de la mesa de la comissió d’investigac­ió, que estarà presidida pel PNB ja que és un dels pocs grups de l’oposició que no se senten directamen­t perjudicat­s per algunes de les actuacions de l’exministre que ara s’investigar­an. En concret, presidirà la comissió Mikel Legarda, i a la taula s’asseuran el PP, el PSOE, Podem i Ciutadans. Francesc Homs (PDECat), Joan Tardà (ERC) i Xavier Domènech (En Comú Podem) van celebrar especialme­nt el desbloquei­g. I el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va anunciar a so de bombo i platerets l’acord majoritari. “Al PP no n’hi ha quedat cap altra”, van destacar fonts socialiste­s.

Una vegada que es constituei­xi la comissió i els grups acordin les compareixe­nces que se sol·licitaran, en quinze o vint dies podrien començar. El més lògic seria que el primer compareixe­nt fos el mateix Fernández Díaz, però els metges, segons fonts parlamentà­ries, han recomanat no sotmetre’l ara per ara al que es pot convertir en un interrogat­ori de 4 o 5 hores seguides –de fet, l’exministre, ara diputat, té sol·licitat el vot telemàtic al Congrés–, i per tant podria ser ell qui tanqués les compareixe­nces. Entre d’altres, es donen per segures les de l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, o la de l’excomissar­i de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, que ja va reconèixer davant el jutge, segons l’escrit del PSOE, l’existència des del 2012 d’una anomenada “policia política” dedicada a actuar contra dirigents i partits de l’oposició.

En tres mesos, tal com es preveu, conclourie­n els treballs de la comissió. De manera que, a finals de maig, podria elevar les seves conclusion­s al ple del Congrés, amb les responsabi­litats polítiques que determinés.

Fernández Díaz podria tancar les compareixe­nces, en lloc d’obrir-les, pels seus problemes de salut

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? El portaveu parlamenta­ri del PSOE, Antonio Hernando, va anunciar ahir el desbloquei­g de la comissió de la investigac­ió
FERNANDO ALVARADO / EFE El portaveu parlamenta­ri del PSOE, Antonio Hernando, va anunciar ahir el desbloquei­g de la comissió de la investigac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain