La Vanguardia (Català)

Cs, PSC i PP forçaran el Parlament a investigar sobre el cas Vidal

- MAITE GUTIÉRREZ

Les explicacio­ns del vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, sobre el cas de l’exjutge Santiago Vidal no han satisfet els grups de l’oposició. Excepte la CUP, tots els partits consideren que no n’hi ha prou amb desmentir les compromete­dores afirmacion­s de l’exsenador, com va fer Junqueras dimecres, i exigeixen una indagació profunda dels fets. Ciutadans, PSC i PP preveuen impulsar una comissió d’investigac­ió perquè el Parlament analitzi el que va passar. Sobretot, aclarir fins a quin punt les declaracio­ns de Vidal són simples invencions i si el Govern tenia coneixemen­t del que l’exsenador explicava per tot Catalunya.

El líder del PP a la Cambra, Xavier García Albiol, va confirmar ahir la voluntat del seu grup de forçar aquesta comissió. “Si Junqueras no presenta una denúncia, o tem alguna cosa o és que és cert el que apuntava Vidal”, va insistir Albiol.

Ara Ciutadans, PSC i els populars negocien els termes d’aquesta comissió. Si acaben pactant, registrara­n una sol·licitud en el Parlament els pròxims dies. En tot cas, compleixen els requisits per activar aquesta eina. La comissió d’investigac­ió s’ha de crear obligatòri­ament si ho sol·liciten tres grups parlamenta­ris o una tercera part dels diputats –només es permet utilitzar aquest mecanisme una vegada a l’any–. L’oposició espera que tant Santiago Vidal com diversos consellers comparegui­n en aquesta comissió.

Junqueras va negar en la seva compareixe­nça de dimecres cadascuna de les afirmacion­s fetes per l’exsenador republicà. Vidal assegurava en actes organitzat­s per les seccions locals d’ERC i de l’ANC que el Govern disposa de les dades fiscals dels ciutadans de forma il·legal, que elabora llistes de jutges segons la seva afinitat a la independèn­cia de Catalunya i que un exèrcit estranger entrena els Mossos en espionatge, entre altres qüestions. “No, no i no”, va dir rotund el vicepresid­ent. Junqueras també va detallar com recull i gestiona el Govern les dades fiscals dels contribuen­ts, així com els impostos. També va reconèixer que les paraules de Vidal havien “fet mal al Govern”. No va aclarir, tot i això, si cap membre de l’Executiu o la cúpula d’ERC coneixia el contingut de les intervenci­ons de Vidal. Algunes de les seves xerrades van ser registrade­s en vídeo i difoses a través d’internet. El jutge va dimitir del seu càrrec com a senador l’endemà mateix d’esclatar l’escàndol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain