La Vanguardia (Català)

Pascal defensa a Londres que el procés català és “diferent del Brexit”

- RAFAEL RAMOS

El Brexit no té res a veure amb el procés català, i la comparació entre tots dos a càrrec d’un sector de la premsa de Madrid i d’elements propers al Govern central és part d’una basta campanya de deslegitim­ació i desprestig­i. Així va defensar el procés sobiranist­a català, ahir a Londres, durant una conferènci­a a la London School of Economics, la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal. A parer seu, parlar d’un Catexit no té cap sentit, perquè una cosa no té res a veure amb l’altra.

Pascal, que va mantenir contactes amb polítics liberals i think tanks de política internacio­nal, va qualificar de descoratja­dora la posició del Tribunal Constituci­onal espanyol, però va reiterar que el calendari continua vigent i que el referèndum es pot fer de manera legal malgrat l’oposició del Govern central i dels tribunals espanyols.

“El Brexit és una cosa completame­nt diferent. És l’expressió de la voluntat sobirana del poble britànic sobre la relació amb un organisme supranacio­nal com la UE; la comparació més aproximada és amb els referèndum­s d’Escòcia i el Quebec”, va assenyalar Pascal durant la conferènci­a a la London School of Economics organitzad­a per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

La coordinado­ra general del PDECat va comentar que havia vingut a Londres a parlar de les potencials repercussi­ons del Brexit i de l’avanç de la ultradreta sobre el procés català, però que confiava en el suport internacio­nal a la celebració de la consulta com una expressió democràtic­a. Pascal va admetre que li hauria agradat que el Regne Unit hagués optat per continuar a la UE, però que és una decisió que cal respectar.

Respecte a Escòcia, la dirigent del PDECat va dir que, tenint en compte que els escocesos van votar contra el Brexit, és probable que se celebri aviat un segon referèndum, malgrat que la primera ministra, Theresa May, s’hi mostri contrària.

Pascal va dir que desconeixi­a quina mena de mobilitzac­ió popular serà necessària per aconseguir la independèn­cia de Catalunya, però qualsevol acció ha de ser pacífica, i és important que es faci des de la unitat de tots els partits que donen suport al procés.

La política neoconverg­ent va indicar que seria molt important que el resultat fos com més clar millor per evitar el perill d’una societat fracturada per la meitat, i que en aquest sentit és molt important el paper del seu partit, perquè fins fa poc un segment important del seu electorat no era independen­tista.

La coordinado­ra del PDECat acusa el Govern espanyol d’ordir una “campanya de desprestig­i”

 ?? JÚLIA PÉREZ / ACN ?? Marta Pascal va pronunciar ahir una conferènci­a a Londres
JÚLIA PÉREZ / ACN Marta Pascal va pronunciar ahir una conferènci­a a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain