La Vanguardia (Català)

La Generalita­t crea un únic registre de grups d'interès La llei obliga a institucio­ns, corporacio­ns locals i consorcis a fer pública la relació entre els directius de l’Administra­ció i les entitats que pretenen influir en les polítiques públiques

A través d'una única pàgina web es facilita el compliment de la Llei de transparèn­cia a més de dos mil organismes catalans del sector públic

-

Més operatiu, més racional, més econòmic i més transparen­t. Amb aquesta idea la Generalita­t ha impulsat el nou registre de grups d'interès –o lobbys– de Catalunya, un registre únic que permetrà als més de 2.000 organismes catalans del sector públic el compliment de la Llei de transparèn­cia. Segons aquesta llei, tant l'Administra­ció de la Generalita­t com els ens locals i els organismes públics han de disposar d'una base de dades que els permeti compartir i intercanvi­ar informació telemàtica­ment i on també quedin reflectide­s les agendes d’alts càrrecs del Govern, alcaldes, regidors, diputats provincial­s, representa­nts del consell comarcal i rectors d’universita­ts públiques, entre altres.

L’impuls del registre respon a la inquietud del món local i a un acord del Departamen­t de Justícia amb la Federació Catalana de Municipis, l’Associació Catalana de Municipis, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona i les quatre diputacion­s. Tal com ha manifestat recentment el conseller de Justícia, Carles Mundó, “l’objectiu del Govern és facilitar el compliment de la Llei de transparèn­cia als ajuntament­s, i atendre així la demanda de totes les entitats municipali­stes”.

Amb l'aprovació –dimarts d'aquesta setmana– d'un decret llei per transforma­r el registre de grups d'interès de la Generalita­t en un de nou i vàlid per a tothom, el Govern autonòmic “concentra tota la informació, facilita el control dels lobbys i la consulta de la seva activitat”, ha afegit el conseller. Des del juliol de 2015, tots els ens locals tenien el deure de crear un registre propi, però, a hores d’ara, no n’hi ha pràcticame­nt cap que l’hagi desenvolup­at.

GARANTIR LA TRANSPARÈN­CIA

D’acord amb la Llei de transparèn­cia (19/2014, del 29 de desembre), l’objectiu del nou registre és aprofundir en la transparèn­cia de l’activitat administra­tiva i l’accés a la informació pública. Són mesures per avançar en el control democràtic i la prevenció de la corrupció. Segons aquesta Llei, un grup d’interès és “una persona o una organitzac­ió que de manera lícita porta a terme activitats susceptibl­es d’influir en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques en benefici i interès d’altres persones o organitzac­ions”.

A banda dels ajuntament­s, entre les organitzac­ions que fins ara estaven obligades a tenir un registre propi de grups d’interès, hi ha diverses institucio­ns, corporacio­ns de dret públic, consells comarcals, diputacion­s, consorcis i universita­ts públiques, incloent-hi totes les entitats integrants del sector públic a Catalunya. La possibilit­at d’utilitzar la nova base de dades impulsada per la Generalita­t les alliberarà de la despesa de creació, desen- volupament i mantenimen­t dels registres propis, ja que serà el Departamen­t de Justícia qui s’encarregui de la seva gestió.

Amb el nou registre, que funcionarà en línia, cada grup d’interès tindrà un únic número d’identifica­ció per relacionar-se amb l’Administra­ció. Actualment, ja hi ha gairebé 1.500 lobbys inscrits a la nova base de dades única.

MÉS FÀCIL I RÀPID

D'altra banda, la unificació de totes les dades també en facilitarà la consulta. La informació sobre la relació d’un lobby amb els organismes públics de Catalunya es podrà obtenir a través d’una única font en línia en lloc d’haver-ne de consultar més de 2.000.

El Decret llei, d’acord amb la previsió de la Llei de transparèn­cia, estableix que la inscripció en aquest registre és indispensa­ble per mantenir qualsevol contacte amb els directius de les administra­cions.

 ?? J. Bedmar ?? RODA DE PREMSA. El conseller de Justícia, Carles Mundó, durant la presentaci­ó als mitjans del nou registre de lobbys
J. Bedmar RODA DE PREMSA. El conseller de Justícia, Carles Mundó, durant la presentaci­ó als mitjans del nou registre de lobbys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain