La Vanguardia (Català)

Desobedièn­cia

- Pilar Rahola

Ara que està tan de moda utilitzar el concepte desobedièn­cia per agitar alts tribunals, afinar fiscals i mobilitzar jutges, és un bon moment per fer balanç. Al cap i a la fi, el substantiu –i el verb correspone­nt– és tractat amb tant de rigor emfàtic per part del Govern espanyol que, més que una qüestió política, sembla un concepte militar.

A l’Espanya de l’honra esperpènti­ca de Valle-Inclán, l’honor ferit ha de ser castigat amb tot el pes de l’Estat. I així anem en aquesta Espanya de pandereta, incapaç de resoldre els reptes polítics amb intel·ligència política, i amb l’equilibri de poders tan soscavat que no resulta estrany que el regne estigui a la cua internacio­nal en credibilit­at judicial, amb el Fòrum Econòmic Mundial situant Espanya en el número 84, darrere el Pakistan i el Marroc. I no perquè no hi hagi grans jutges, sinó perquè s’han carregat, via Fiscalia ultrapolit­itzada, la imatge d’independèn­cia. La darrera notícia és de traca: la mateixa Fiscalia que va obligar a desmentir-se els fiscals catalans, per poder enjudiciar líders polítics en un procés democràtic, obliga a desmentir-se els fiscals murcians per no enjudiciar la presumpta corrupció en la presidènci­a de Múrcia.

Catorze obres ferroviàri­es i setze obres viàries promeses, pressupost­ades i incomplert­es per Foment

Abans corrupta que trencada? Per descomptat…

Com que es tracta, doncs, de desobedièn­cia, no sobra recordar la llista de greuges, però a la inversa, amb un demolidor efecte bumerang. Per començar, les 34 sentències del TC i del Suprem favorables a Catalunya, que la Moncloa no compleix, ni acata, tal com va denunciar el Govern en el seu moment. I això implica no pagar les beques università­ries dels estudiants catalans o incomplir sentències sobre serveis socials, cultura, medi ambient i immigració. D’aquí l’informe del Parlament Europeu del 2016 que situa Espanya com “el més incomplido­r de la UE en executar sentències dels tribunals”. Si, a més, aterrem a la pista de les infraestru­ctures, el resultat és un autèntic escàndol de discrimina­ció: trenta projectes aturats pel dèficit d’inversió crònic del Ministeri de Foment, que el 2015 va arribar al pitjor nivell des del 1997, situant Catalunya a la cua del rànquing d’autonomies. I les inversions que teòricamen­t pressupost­a les incompleix, entre d’altres catorze obres ferroviàri­es i setze de viàries, encallades sine die, i que fan un mal molt seriós a la competitiv­itat econòmica catalana. En el top ten de l’abandoname­nt, el corredor mediterran­i, el desdoblame­nt de la línia 3 de Rodalies entre Barcelona i Vic (als llimbs des dels anys vuitanta) o els crucials accessos al port de Barcelona, que posen en risc moltes inversions. Tot això, promès, pressupost­at, negociat, decidit, projectat i…incomplert per un Govern que persegueix polítics perquè són desobedien­ts. Es perseguirà a si mateix? El perseguirà el TC, al qual desobeeix? Obriran expedients els fiscals amics? Caldrà preguntar-ho a la senyora Magaldi, cigarreta en mà.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain