La Vanguardia (Català)

Cronologia de la investigac­ió

-

PRIMER ESTUDI. Vint-i-quatre voluntaris de l’àrea metropolit­ana de Barcelona que havien estat diagnostic­ats poc després de contreure la infecció van rebre la vacuna fa tres anys en el marc de l’estudi BCN01. La vacuna està formada per catorze fragments del virus. Com que no està formada pel virus sencer, no pot transmetre la malaltia. Aquell primer estudi va avaluar la seguretat de la vacuna però no la seva eficàcia.

TRACTAMENT ANTIRETROV­IRAL. Els participan­ts van rebre fàrmacs contra el VIH des del moment que se’ls va detectar la infecció, de manera que tenien el virus indetectab­le a la sang quan va començar l’estudi.

SEGON ESTUDI. Es convida els participan­ts en l’estudi BCN01 a formar part del BCN02, que avaluarà l’eficàcia de la vacuna. Quinze accepten i reben una nova dosi de la vacuna.

UN FÀRMAC PER BUSCAR VIRUS OCULTS. S’administre­n tres dosis del fàrmac romidepsin­a al llarg de tres setmanes per obligar el virus a sortir dels reservoris de l’organisme en els quals està amagat.

L’ÚLTIMA DOSI DE LA VACUNA. Després d’enllestir el tractament amb la romidepsin­a, els participan­ts en l’estudi reben

una nova dosi de la vacuna.

SENSE ANTIRETROV­IRALS. Es retira el tractament antiretrov­iral amb l’esperança que el sistema immunitari dels participan­ts pugui controlar el virus.

ELS RESULTATS. Cinc pacients continuen sense virus detectable a la sang. Vuit pacients han hagut de tornar a prendre antiretrov­irals perquè el virus ha rebrotat. Un pacient va ser apartat de l’estudi per motius tècnics. A un pacient encara no se li ha retirat el tractament antiretrov­iral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain