La Vanguardia (Català)

“Fa cinc mesos i mig que no prenc pastilles”

Un dels cinc voluntaris en els quals funciona la vacuna se sent esperançat, però compta que la protecció no duri per sempre

- ANA MACPHERSON

Si ja m’hagués curat sí que em deixaria fotografia­r i donaria el meu nom. Però de moment només diré que soc el cas A05, a punt de fer 34 anys. Fa cinc mesos i mig que no prenc medicació i tinc una càrrega viral indetectab­le. Esclar que estic esperançat, però compto que no em protegirà indefinida­ment. És un assaig, i encara n’hem d’aprendre molt. Per exemple, què passarà els pròxims mesos, quant durarà l’efecte, quins problemes pot anar causant, per què a mi sí que em manté a ratlla els virus i a altres voluntaris no. Jo hi participo perquè bé hem d’avançar d’alguna manera”.

L’A05 es va infectar fa cinc anys. Cada tres mesos es feia la prova de detecció. És un home que practica sexe amb altres homes, molt conscient de la prudència que val la pena tenir en relacions diverses i també del fet que és molt fàcil relaxar-se quan les relacions són més continuade­s. “L’exclusivit­at només la saps tu”, diu, “et refies que aquell rotllet més o menys fix farà servir barreres si té altres relacions, i resulta que no és així”.

La disciplina en el control trimestral al BCN Checkpoint, el centre de detecció i assessoram­ent que va obrir les portes en ple Eixample el 2006 i que només l’any passat va atendre 5.500 persones, li va permetre a saber-ho de seguida i posar en marxa el tractament immediatam­ent.

El participan­t a l’assaig passa per un control setmanal : “Dec ser l’home més analitzat i segur de la ciutat”

“Detectar la infecció de manera precoç redueix els reservoris virals en l’organisme, facilita la recuperaci­ó del sistema immunitari i redueix les complicaci­ons, però a més implica aturar l’expansió del virus. La majoria de contagis passen quan la infecció està en fase aguda. Al començamen­t de la infecció hem arribat a detectar milions de còpies de virus per mil·lilitre de sang”, descriu l’especialis­ta i investigad­or de l’IrsiCaixa Pep Coll, metge col·laborador del centre de detecció BCN Checkpoint.

“Et puja la febre a 40, sembla una galipàndri­a, i per això, si no estàs mínimament advertit, passa al cap d’un parell de dies i ni penses en la causa”, explica l’A05. Tots els participan­ts en l’assaig de la vacuna van saber que estaven infectats molt aviat i van començar a tractar-se immediatam­ent. “M’he pres tres pastilles diàries durant tot aquest temps, fins que va començar l’assaig. No, no és tan pesat. Em fa mandra, però mira, això és un company de pis per a tota la vida. Com li deu passar a un diabètic”.

Des que li van aplicar la vacuna i la medicació que estimula que el virus surti dels reservoris, per amplificar l’efecte protector de la vacuna, passa per controls setmanals. Al BCN Checkpiont li fan la prova per detectar la càrrega viral. “Vaig tenir un pic al principi, una cosa que ja s’esperaven, i de seguida va baixar. Des d’aleshores continuo sense virus perceptibl­e. Són molt flexibles amb els meus horaris, perquè de vegades treballo al torn de nit, de vegades de dia...”. A partir d’ara els controls seran cada dues setmanes. El model d’atenció del BCN Checkpoint, on controlen tres dels cinc casos d’èxit de la vacuna, està totalment adaptat a les necessitat­s de persones amb risc de contagi del VIH i altres infeccions de transmissi­ó sexual. Disposen de la tecnologia per determinar si hi ha o no càrrega viral a la sang i donen el resultat en 90 minuts, una cosa impensable en qualsevol servei d’urgències d’un hospital. “També pot detectar altres malalties de transmissi­ó sexual, però ens hem quedat sense finançamen­t per als reactius, ara els enviem a Vall d’Hebron”, explica Pep Coll. El centre es nodreix d’aportacion­s de diferents administra­cions i donatius, malgrat que diagnostic­a gairebé el 40% dels casos del VIH a Barcelona.

“Saps el resultat de seguida i això et rebaixa l’angoixa”, explica l’A05. “De vegades també vaig a Can Ruti per fer proves més completes. Dec ser l’home més analitzat i segur de la ciutat. Però no, no ho explico”.

 ?? CRISTINA GALLEGO ?? Cada setmana el voluntari se sotmet a anàlisis virals al centre BCN Checkpoint
CRISTINA GALLEGO Cada setmana el voluntari se sotmet a anàlisis virals al centre BCN Checkpoint

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain