La Vanguardia (Català)

La gran ‘barcelonad­a’

Més d’un miler d’alumnes de Manresa van participar ahir en una gimcana cultural preparada pels seus professors

- CARINA FARRERAS

Des de l’estació de Renfe salten a la plaça Catalunya més d’un miler d’estudiants equipats amb unes bosses grogues. Instruccio­ns, cartes, tres euros i els mòbils. Procedents de vint instituts del Bages i de la província de Barcelona venen a participar en la gimcana cultural que els seus professors han preparat especialme­nt perquè perdin la por de la gran ciutat i coneguin els seus encants. “Molts no han vingut mai a Barcelona. Com es mouran el dia de demà?”, es pregunta Toni Tubio, de l’institut Sant Joan de Vilatorrad­a, membre de l’associació de professors LaceNet.org, promotora de la iniciativa.

Com poltres alegres disposats a recórrer les prades de Barcelona, els 1.200 alumnes (800 de Manresa i rodalia) de 3r i 4t d’ESO i de 1r de batxillera­t es distribuei­xen en grups de dues parelles. Disposen de quatre hores per localitzar cinc llocs emblemàtic­s de la ciutat que apareixen a la seva targeta del joc. Tan diversos com la Biblioteca Nacional, el park Güell, Els Quatre Gats, Canaletes, l’Auditori, el Zoo, Can Culleretes, el MNAC, el Fossar de les Moreres, el mercat del Ninot... Del seu pas per aquests llocs en donaran compte les fotos i vídeos que pujaran al compte d’Instagram #WMCP17.

“Nosaltres anirem primer a la casa Lleó Morera, a l’hospital Clínic, a la Biblioteca Nacional i, des del restaurant Barcelonet­a, acabarem a l’hotel Vela”, expliquen rialleres l’Andrea, l’Alícia, la Paula i la Queralt, de l’institut Cal Gravat de Manresa. Es planten a la plaça Catalunya, amb el mapa a la mà, “el passeig de Gràcia és per allà”, i assenyalen cap a la Ronda de Sant Pere. Han de recular. Comencen a pujar pel passeig admirant aparafoto dors, anuncis de la mida de la façana d’un edifici, i alegrant-se de veure japonesos. “Quina calor!”. El QR de la seva targeta els descriu la casa i els convida a retratar un detall artístic de la façana o de l’interior. Entreveuen bonics mosaics al vestíbul creat pel modernista Lluís Domènech i Montaner, però es tallen quan veuen un agent de seguretat. “En Ramon ens va aconsellar valentia”, diuen recordant les paraules del seu mestre. Aconseguei­xen traspassar la porta i pugen la a Instagram.

A l’edifici de Telefónica de Portal de l’Àngel, una quarantena de professors vetllen per la seguretat dels seus alumnes. “Ja pugen fotos!”, exclamen il·lusionats. De fotos i vídeos no en falten. Les de la missió (com els mannequin challenge al Camp Nou amb la participac­ió de turistes o a l’ajuntament, o asseguts en un restaurant de Ciutat Vella) i les espontànie­s amb textos com ara “som al metro”. A les pantalles de les tauletes dels docents apareixen el mapa de la ciutat amb les localitzac­ions dels nanos i la bateria que els queda al mòbil. L’any passat van haver de corregir el rumb d’uns estudiants que en comptes d’anar al claustre de la Universita­t de Barcelona van agafar el tren per anar a l’Autònoma...

El metro. Això sí que és emocionant. “Hem d’agafar la línia blava que ens portarà a l’hospital Clínic”. Troben l’estació al peu de la Pedrera (“Mireu que bonic...”; “tòtila, que no saps que és de Gaudí?”). Baixen per descobrir que hi ha dues entrades: Cornellà o Vall d’Hebron? “És igual, totes dues són blaves”. N’estàs segura? “Si és que som més de poble que la Heidi”, riuen. El grup no aconseguei­x arribar a l’hotel Vela. A dos quarts de dues ja tornen a l’estació del Nord. Quilòmetre­s de diversió han quedat enrere.

No ho sembla, però la barcelonad­a, creada per un grup d’agosarats professors manresans, fervents defensors de l’educació dels seus alumnes fora de classe, una iniciativa que ha estat exportada a altres llocs com València, Saragossa, Castelló i Tarragona (ahir mateix, 6.000 nanos vivien l’experiènci­a en aquestes ciutats), és una feinada. Renfe afegeix un vagó al tren, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana vetllen discretame­nt per la seva seguretat, Telefónica desplega els mapes geolocalit­zadors i la UPC desenvolup­a el programa de realitat virtual. Aquí ningú no es perd i tothom aprèn i es diverteix.

La iniciativa d’un grup de professors del Bages s’ha estès a ciutats com València, Saragossa i Castelló

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Els 1.200 adolescent­s, que es van moure sols pels carrers de Barcelona estaven controlats per geolocalit­zadors pels seus professors
CÉSAR RANGEL Els 1.200 adolescent­s, que es van moure sols pels carrers de Barcelona estaven controlats per geolocalit­zadors pels seus professors
 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’Andrea, l’Alícia, la Paula i la Queralt davant la casa Lleó i Morera
CÉSAR RANGEL L’Andrea, l’Alícia, la Paula i la Queralt davant la casa Lleó i Morera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain