La Vanguardia (Català)

Models que es juguen la vida per aconseguir una foto i guanyar seguidors

Models d’èxit es juguen la vida per una foto

- JAVIER RICOU

Aparentmen­t ho té tot. Joventut, èxit, bellesa, salut, diners, prestigi en el seu ambient laboral... I es juga la vida per una foto? A la model russa Viki Odintcova –fa uns mesos assenyalad­a com a suposada nòvia de Fernando Alonso– no se li ha acudit res més per cridar l’atenció (sembla que amb 3,2 milions de seguidors a Instagram encara no en té prou) que enfilar-se al terrat d’un dels gratacels més alts de Dubai i deixar que li fessin fotos amb el cos suspès al buit agafada del braç d’un jove, sense cap mena de protecció.

Que a les xarxes socials tot val per cridar l’atenció és una cosa que ningú no nega a hores d’ara. En aquest cas sorprèn, però, que aquesta situació de risc extrem (molt repetida entre internaute­s anònims que pretenen destacar, encara que sigui jugant-se la vida, per guanyar seguidors) l’assumeixi una model que ja gaudeix d’èxit reconegut. Com dirien els experts que analitzen els comportame­nts a les xarxes socials, un mal exemple per a aquells milions de persones que segueixen minut a minut tot el que fa la jove.

Viki Odintcova es va aliar per a aquesta sessió fotogràfic­a d’infart amb els instragram­ers Olegcricke­t i Alexander Tikhomirov, populars en les xarxes perquè exhibeixen al límit el seu “amor” per les altures. En aquest cas (si només hi hagués les fotos es podria dubtar que fos un muntatge) la sessió va quedar documentad­a amb un vídeo que sembla molt real i no apte per a qui pateixi de vertigen. Unes imatges en què el cos d’Odintcova, en aquests moments el seu principal mitjà de vida, passa a un segon pla. El que veritablem­ent impacta en aquest vídeo és veure com la model no dubta a jugar-se la vida a canvi de mitja dotzena de fotos. Se la veu caminant per una biga, sense cap barana ni cap altra protecció, a tres-cents metres de terra. La més mínima relliscada, contratemp­s o mal pas serien mortals de necessitat en aquella estreta passarel·la. Es desconeix si la model va calcular abans de pujar fins al terrat del gratacel les conseqüènc­ies d’aquella sessió fotogràfic­a d’infart. Si pretenia cridar l’atenció més enllà de la passarel·la convencion­al i guanyar seguidors, l’objectiu l’ha aconseguit. Les fotos de més risc són avui les que més m’agrada sumen en el seu compte d’Instagram. Però aquestes imatges també ocupen un lloc destacat en la llista de les més comentades. I no tots els missatges que ha rebut són per felicitar-la. “Quina es-

tupidesa, sembleu adults i feu això. N’hi ha que lluiten per la vida i d’altres la posen en risc”, comenta un usuari que ha vist les fotos a les xarxes socials. “I si haguessis caigut? No vas tenir una mica de compassió pels teus pares?”, escriu un altre internauta. La polèmica està servida, tot i que de moment sembla que guanyen per golejada els que aplaudeixe­n que Odintcova hagi posat en risc la seva vida sobre aquells que la critiquen perquè ho consideren una estupidesa i un mal exemple per a aquells que segueixen el seu dia a dia a les xarxes socials.

Odintcova ha imitat els passos d’una altra model russa, Angela Nikolau, coneguda com “la reina de les selfies extremes”. Aquesta jove, de 23 anys, s’ha fet famosa a les plataforme­s d’internet per les seves fotos en terrats, ponts o bastides sense cap mena de seguretat. Alguns països, com la Xina, persegueix­en aquesta model perquè entenen que el seu exemple anima altres persones anònimes a protagonit­zar autofotos de risc, culpables de moltes morts.

Missatges enfrontats a les xarxes; mentre uns aplaudeixe­n les fotos, d’altres les critiquen com a mal exemple

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain